Solutii

Swedish Plastic Recycling investește 98 de milioane de euro într-o facilitate de reciclare a ambalajelor din plastic

2
min
2/5/2022

Această facilitate va fi cea mai mare din lume având emisii zero de CO2

Noua facilitate de ultimă generație, care va avea sediul în orașul Motala, urmează să fie finalizată până în 2023.

„Ne dublăm capacitatea și vom putea gestiona 200.000 de tone de ambalaje din plastic pe an. Acest lucru creează condițiile necesare pentru primirea și, în cele din urmă, reciclarea tuturor ambalajelor din plastic din gospodăriile suedeze”, spune Mattias Philipsson, CEO al Swedish Plastic Recycling.

Potrivit companiei, datorită tehnologiei de ultimă oră va fi posibilă reciclarea „a tuturor tipurilor de plastic”. Actuala unitate a SPR poate gestiona patru tipuri de plastic – în viitor, noul amplasament va face posibilă sortarea și reciclarea a douăsprezece tipuri diferite.

Orice părți mici de plastic care rămân după procesul de sortare sunt separate pentru a fi trimise la reciclare chimică sau pentru a deveni produse compozite noi, fără ca ambalajul să fie incinerat.

SPR spune că instalația, numită Site Zero, va fi complet neutră din punct de vedere climatic, cu zero emisii. Instalația este alimentată cu energie regenerabilă, iar cantitatea mică de plastic și alte deșeuri care nu pot fi reciclate vor fi trimise la recuperarea energiei fără emisii climatice, așa-numita CCS (Carbon Capture Storage).

Există, de asemenea, planuri de a produce energie regenerabilă prin acoperirea mare a acoperișului plat al clădirii cu panouri solare.

„Această investiție creează condițiile necesare pentru a face din Suedia un lider mondial în reciclarea plasticului. A putea face acest lucru împreună cu clienții și proprietarii noștri producători, care sunt formați din părți mari din comunitatea de afaceri suedeză, este foarte inspirator”, spune Philipsson.

Agenția Suedeză pentru Protecția Mediului va contribui, de asemenea, cu o finanțare de puțin peste 17 milioane EUR prin programul de ajutor pentru investiții în climă cunoscut sub numele de Klimatklivet.