Stiri

Cel mai mare preț al energiei electrice din zonă este plătit de industria din România

2
min
2/5/2022

România era, tradițional, competitivă cu alte state din Europa prin prisma prețului mai mic al energiei electrice pentru industrie.

Prețul mediu al energiei electrice plătit de consumatorii industriali mici și medii (consum cuprins între 500 și 2.000 MWh/an) a crescut, la nivelul Uniunii Europene, cu 39%, la finalul primului trimestru al acestui an, în comparație cu primul trimestru din 2020, potrivit datelor DG Energy, ultimele disponibile, ne informează E-nergia.

Prețul mediu la nivelul Uniunii Europene era de 13,02 eurocenți/kWh, fără TVA. România are încă un preț mediu ceva mai mic pentru consumatorii industriali mici și medii, de 12,19 eurocenți. Dar discuția care se pune este că, deși acest preț este încă sub media europeană, el a ajuns mai mare decât cel plătit în țările din jurul nostru.

Astfel, la finalul primului trimestru din 2021, prețul din Ungaria era de 9,40 de eurocenți/MWh, în Bulgaria se plăteau 8,43 de eurocenți, în Grecia 10,66, iar în Polonia 11,47. Prețul din România a ajuns să fie similar cu cel plătit de industrie în Austria sau Slovacia.