Stiri

Supravieţuirea recifelor de corali depinde de rechini şi de pisicile de mare, multe dintre specii fiind în pericol de dispariţie

7
min
19/1/2023

Dintre cele 134 de specii de rechini şi de pisici de mare, peşti cartilaginoşi care trăiesc în recife, ''59% sunt ameninţate cu extincţia.

Majoritatea rechinilor şi pisicilor de mare care trăiesc în recifele coraliere de pe glob sunt în pericol de dispariţie, ameninţând prin ricoşeu supravieţuirea deja compromisă a acestor ecosisteme de o importanţă vitală pentru oamenii care trăiesc în regiuni de coastă, potrivit unui studiu publicat marţi în Nature Communications, informează AFP.

Recifele acoperă mai puţin de 0,1% din suprafaţa oceanelor

Dintre cele 134 de specii de rechini şi de pisici de mare, peşti cartilaginoşi care trăiesc în recife, ''59% sunt ameninţate cu extincţia (...), devenind grupul cel mai ameninţat din lume după mamiferele marine'', susţin autorii studiului.

Acest procent este aproape dublu faţă de proporţia peştilor cartilaginoşi ameninţaţi cu dispariţia din ansamblul celor circa 1.200 de specii cunoscute, notează oamenii de ştiinţă care au analizat datele din Lista Roşie întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).

Drept urmare, declinul sau posibila extincţie a acestor specii reprezintă o ameninţare suplimentară la adresa recifelor de corali, deja grav afectate de înmulţirea viitoare a perioadelor de caniculă marină din cauza schimbărilor climatice.

Poți citi și: Calota glaciară din Antarctica occidentală ar putea rezista dacă apa oceanului nu se încălzește. Ce pot face oamenii

Preţioasele recife acoperă mai puţin de 0,1% din suprafaţa oceanelor, dar adăpostesc cel puţin 25% din fauna şi flora sălbatică a acestora, iar peste jumătate de miliard de persoane depind de pescuit în aceste ecosisteme.

Principala amenințare, pescuitul excesiv

Potrivit unei modelizări recente, chiar dacă obiectivul Acordului de la Paris - limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius - este atins, 99% dintre recifele de corali la nivel mondial nu vor putea fi reabilitate.

„Rechinii şi pisicile de mare din recifele de corali pot contribui la meţinerea unei stări de sănătate mai bună pentru un timp mai îndelungat'', a subliniat Samantha Sherman, din cadrul Universităţii Simon Fraser din Canada.

„Aceştia asigură numeroase funcţii ecologice care nu pot fi realizate de alte specii: rechinul gri, spre exemplu, se hrăneşte cu peşti pelagici din apropiere şi transmite apoi aceşti nutrienţi în recif, ceea ce permite dezvoltarea coralilor'', a precizat cercetătoarea.

Potrivit Samanthei Sherman, principala ameninţare la adresa acestor specii este pescuitul excesiv, urmată de pierderea habitatului şi de schimbările climatice.

Rechinii din recife sunt în cel mai mare pericol de dispariţie în partea vestică a Oceanului Atlantic, precum şi în anumite regiuni din Oceanul Indian, în timp ce pisicile de mare sunt mai ameninţate în Oceanul Indian şi în Asia de Sud-Est.

Sursa foto: PxHere