Stiri

Șunca iberică, cunoscută în întreaga lume, la risc din cauza schimbărilor climatice

3
min
16/3/2023

Seceta a afectat sudul și sud-vestul Spaniei, unele dintre cele mai importante zone de producţie a hranei porcului iberic, din care provine faimoasa şuncă.

Șunca iberică este obținută din carne de porc dintr-o specie cunoscută sub numele de porc iberic sau „porc cu picior negru”, care se hrănește în mod tradițional cu ghinde de stejar și plută din deșertul spaniol. Acest regim alimentar conferă cărnii o aromă distinctivă și o textură specială, care o diferențiază de alte tipuri de șuncă.

Temperaturile ridicate și lipsa apei din ultimul an au făcut ca producția de ghinde să scadă cu 20-25%.

Seceta a afectat în principal regiunile din sudul și sud-vestul Spaniei, unele dintre cele mai importante zone de producţie a hranei porcului iberic.

Mai poţi citi şi: Alertă într-o ţară din Europa. Resursele de apă şi mâncare sunt puse la risc de criza climatică

Astfel, din cauza scăderii producţiei de ghinde, durata de timp necesar pentru ca porcii să atingă greutatea ideală a crescut, potrivit euronews.com.

Această întârziere în creșterea porcilor a afectat producția de șuncă iberică și a determinat fermierii să ia măsuri precum reducerea numărului de porci sau creșterea suprafețelor cultivate. Ambele opțiuni au dus la creșterea costurilor de producție și au afectat profitabilitatea industriei.

„În mod evident, producția de iarbă și ghinde a fost mult mai mică în acest an”, a spus Rodrigo Cárdeno Sánchez, proprietarul unei ferme din Badajoz, Extremadura.

Cea mai mare producție de șuncă iberică din Spania provine din regiunea Extremadura, situată în sud-vestul țării, care are o tradiție îndelungată în creșterea porcilor iberici și producția de șuncă. Această regiune este cunoscută pentru suprafețele sale mari de păduri de stejar și plută, care oferă hrana necesară pentru porcii iberici. Alte regiuni din Spania, cum ar fi Andaluzia și Castilia-La Mancha, produc, de asemenea, șuncă iberică de înaltă calitate, dar producția este mai mică decât în Extremadura.

Mai poţi citi şi: Planeta riscă să intre într-un „ciclu fatal” din cauza crizei climatice. Ce soluţii propun cercetătorii

Emilio Muñoz, managerul companiei de carne procesată Ilunion Ibéricos de Azuaga, a spus că s-a estimat o scădere de 2.000-3.000 de porci în acest sezon. „Avem o scădere de 15-20% din ceea ce am planificat. Cheltuielile au ajuns la același nivel cu veniturile și este un dezastru”, a spus el.

Pentru a face față scăderii producției de ghinde cauzate de secetă, unii fermieri au ales să își mărească suprafețele cultivate sau să reducă numărul de porci pe care îi cresc. Cu toate acestea, aceste opțiuni au dus la o reducere a profitabilității, din cauza creșterii costurilor de producție. În plus, industria se confruntă cu o situație dificilă, din cauza ciclului de viață lung și costisitor al porcului iberic, astfel încât recuperarea acesteia va fi un proces îndelungat și complicat, potrivit experților.

Foto: Freepik