Stiri

Suedia ocupă primul loc în top turism global durabil

3
min
1/4/2021

Clasamentul celor 99 de țări a fost realizat pe baza a șapte factori: sustenabilitatea mediului, durabilitate socială, sustenabilitate economică, risc, cerere durabilă, transport durabil și cazare durabilă.

Conform Euromonitor Internațional, Suedia e pe primul loc în topul țărilor cu turism sustenabil. 99 de țări din întreaga lume se află pe lista țărilor cu turism durabil, iar Suedia s-a clasat printre acestea pentru conservarea gheții și permafrostului din Arctica, care ajută la oprirea schimbărilor climatice.

„Suedia este un pionier în cercetarea evaluării ciclului de viață, care este esențial pentru a înțelege impactul deplin al comportamentului consumatorului și al modelelor de consum”, a explicat Caroline Bremner, de la Departamentul Transporturi al Euromonitor International.

Pe baza raportului recent publicat de furnizorul independent de cercetare strategică de piață, țara scandinavă a fost urmată de Finlanda, Austria, Estonia și Norvegia.

Țările europene clasate în primele 20 de locuri sunt: Suedia, Finlanda, Austria, Estonia, Norvegia, Slovacia, Islanda, Latvia, Franța, Slovenia, Elveția, Lituania, Croația, Cehia, Irlanda, Germania, Belgia, Danemarca, Olanda, Portugalia. Raportul dat de Indicele de călătorie durabilă (Sustainable TravelIndex) ia, printre altele, în considerare condițiile de mediu și impactul social asupra multor țări.

Clasamentul țărilor a fost realizat pe baza a șapte factori importanți ai turismului durabil: sustenabilitatea mediului, durabilitate socială, sustenabilitate economică, risc, cerere durabilă, transport durabil și cazare durabilă”, se precizează în raport.

Pe baza indicelui de călătorie durabilă, Bolivia, Noua Zeelandă și Canada au demonstrat progrese în transportul durabil. SUA s-au poziționat pe locul 35, urmată de Regatul Unit pe locul 40, Africa de Sud pe locul 46 și Japonia pe locul 53.

La un an, interdicțiile de călătorie, restricțiile sociale și noile protocoale de sănătate continuă să perturbe industria turismului. Pandemia globală a evidențiat deficiențe clare în modelele tradiționale de turism orientat pe volum, care nu mai sunt potrivite scopului în noua eră a pandemiei ”, au declarat reprezentanții companiei.

A fost creat Indicele de Călătorii Durabile pentru a ajuta companiile de turism să treacă „către un model mai durabil și orientat spre scopuri”, întrucât va fi esențial în viitor. Un raport publicat recent cu privire la turismul durabil a arătat că 66,4% dintre consumatorii din întreaga lume doresc să aibă un impact pozitiv asupra mediului prin acțiunile lor de zi cu zi. Restaurarea durabilă și echilibrată a sectorului turistic a fost, de asemenea, solicitată de Organizația Mondială a Turismului (OMT) în timpul conferinței de la reuniunea digitală a sectorului global de călătorii, ITB Berlin Now, care, printre altele, încearcă să ajute sectorul turismului și transportului, care în prezent se confruntă cu multe dificultăți din cauza pandemiei.

Portugalia a fost poziționată printre țările europene care sprijină activitatea comună a statelor membre ale Uniunii Europene care caută să găsească modalități inovatoare și durabile de a revigora sectorul turismului în țările Uniunii Europene. Consiliul Aeroporturilor Internaționale Europa (ACI) a solicitat anterior Comisiei Europene să se asigure că aeroporturile pot beneficia de 672,5 miliarde de euro pentru facilitatea de recuperare și reziliență a UE (RRF) pentru a-și finanța planurile de durabilitate.

Peste 60 de organizații din țările europene au solicitat guvernelor să includă turismul în planurile naționale de redresare și reziliență ale UE.