Stiri

ANALIZĂ 81.000 kilometri pătrați de terenuri agricole din SUA, poluate cu nămol de epurare

8
min
3/6/2022

Nămolul de epurare contaminat cu PFAS este folosit ca îngrășământ. 80.937 kilometri pătrați de terenuri cultivate din Statele Unite este posibil să fi fost poluate cu această substanță.

PFAS, sau substanțele per- și polifluoroalchile, sunt o clasă de aproximativ 9.000 de compuși utilizați pentru a face produse rezistente la căldură, apă sau pete. 

Sunt cunoscute și sub numele de „substanțe chimice pentru totdeauna”, deoarece nu se descompun în mod natural. Ele au fost legate de cancer, tulburări tiroidiene, probleme hepatice, malformații congenitale și multe altele.

Conform publicației britanice The Guardian, zeci de industrii folosesc PFAS în mii de produse de larg consum și, adesea, deversează pur și simplu substanțele chimice în sistemele de canalizare.

Analiza condusă de Environmental Working Group (EWG) are ca scop înțelegerea nivelului de contaminare a terenurilor agricole cu nămoluri de epurare sau biosolidele. 

Autoritățile de reglementare din SUA nu solicită ca nămolul să fie testat pentru PFAS și nici inițierea unui proces de urmărire îndeaproape a zonelor unde acesta este răspândit. 

Multe ONG-uri  implicate în susținerea sănătății publice avertizează însă că practica „otrăvește” practic aprovizionarea cu alimente populației.

Citește și: România, țara europeană cu cea mai mare creștere a înmatriculărilor de mașini 100% electrice

„Nu cunoaștem întreaga amploare a problemei de contaminare cu PFAS în nămol și s-ar putea să nu știm niciodată, deoarece EPA nu a făcut nimic pentru guvernele federale locale să facă o prioritate din urmărirea, testarea și raportarea problemelor”, a spus Scott Faber, directorul politicilor legislative al EWG.

Se crede că toate nămolurile de epurare conțin substanțe chimice periculoase. Este vorba despre compușii despre care s-a descoperit recent că poluează culturile, vitele, apa și oamenii care lucrează la fermele unde au fost răspândite biosolidele.

Nămolul este un produs secundar al procesului de tratare a apelor uzate, care este un amestec de excremente umane și deșeuri industriale, cum ar fi PFAS, care sunt evacuate din conductele industriale. 

Eliminarea nămolului poate fi costisitoare, și de aceea industria de gestionare a deșeurilor îl reambalează din ce în ce mai mult ca îngrășământ, deoarece excrementele sunt bogate în nutrienți pentru plante.

EWG a constatat că Ohio păstrează cele mai precise evidențe dintre toate statele americane. Aici nămolul a fost aplicat pe 5% din terenurile sale agricole încă din anul 2011. Prin extrapolarea acestor date la restul Statelor Unite, rezultă că aproximativ 81.000 kilometri pătrați de terenuri agricole au fost contaminate cu PFAS. 

Citește și: ANALIZA Raportul Grupului pentru Schimbări Climatice (IPCC) - Azi decidem scenariul climatic pentru următorul secol

Faber a numit însă estimarea ca fiind una „conservatoare”.

Înregistrările EPA arată că peste 19 miliarde de kilograme de nămol au fost folosite ca îngrășământ din 2016, în cele 41 de state în care agenția urmărește cantitatea acestui tip de îngrășământ care a fost răspândită, nu însă și locurile unde s-a întâmplat acest lucru. 

Se estimează că 60% din nămolul de epurare din SUA este împrăștiat pe terenuri agricole sau alte câmpuri anual.

Consecințele sunt evidente în singurele două state americane care verifică în mod constant fermele care au fost contaminate nămoluri de epurare care conțin PFAS.

În Maine, câmpurile contaminate cu PFAS au făcut ca mai multe ferme să se închidă. Substanțele chimice ajung în culturi și animale, însă costurile de sănătate publică generate de alimentele contaminate din Maine nu este cunoscută. 

Între timp, statul investighează încă aproximativ 700 de câmpuri pentru poluare cu PFAS.

„Nu există o modalitate ușoară de a rezolva această problemă”, a spus Faber.  „Nu ar trebui să folosim nămol contaminat cu PFAS pentru culturi sau pentru hrănirea animalelor”, a continuat el.

Michigan se confruntă cu o situație similară, deoarece s-au descoperit carne de vită și ferme contaminate. Iar dovezile tot mai mari leagă nămolul de problemele de sănătate publică și de apa potabilă contaminată.

Costul pentru sănătate al utilizării nămolului depășește beneficiile, spun avocații. 

Mulți au pun sub semnul întrebării logica unor cheltuieli de miliarde de dolari pentru a scoate nămolul din apă doar pentru a injecta substanța în aprovizionarea cu alimente a populației. Însă solicitările pentru interzicerea acestei practici sunt din ce în ce mai multe și mai puternice.

„Astăzi EPA ar putea cere stațiilor de tratare să testeze nămolul pentru PFAS și să avertizeze fermierii că ar putea contamina câmpurile, dar, până acum a refuzat să facă acest lucru”, a încheiat Faber.

Sursa foto: Tom Fisk/ Pexels