Stiri

Studiu: am intrat într-o nouă eră geologică dominată de oameni, antropocenul

3
min
20/1/2021

Omul nu se mai „supune” naturii și mediului, nu le mai ia ca pe un dat, ci le influențează decisiv în multe locuri, acest lucru putând fi bun sau rău.

Un studiu efectuat de Universitatea Queensland cât și de MPI Science of Human History scoate în evidență faptul că omul este factorul determinant pe Terra în modificarea naturii și a mediului. Arheologia de astăzi este diferită de ceea cea portretizată de Indiana Jones sau Lara Croft. O lucrare publicată în Nature Ecology and Evolution dezvăluie publicului o arheologie practicată de oamenii de știință îmbrăcați în haine de laborator, folosind instrumente de milioane de euro și computere de ultimă generație, o arheologie pregătită să contribuie în mod major la problemele actuale precum conservarea biodiversității, siguranța alimentară și schimbările climatice.

Informațiile din arheologie, istorie, ecologie istorică și paleoecologie au un rol important în dezvoltarea soluțiilor durabile la schimbările antropocenului, în Era Omului. Ne pot ajuta să influențăm natura și mediul în bine, fie că este vorba de soluții simple, cum ar fi redirecționarea unui curs de apă pentru a iriga o suprafață de teren sau de soluții mai complicate, cum ar fi remodelarea unui teritoriu.

În urma cercetărilor din domeniu efectuate în ultimele decenii, autorii studiului au ajuns la concluzia că arheologia de astăzi aduce multe contribuții la abordarea modificărilor epocii moderne. Oamenii din epoca actuală sunt una dintre marile forțe care modelează natura. „Când spuneam că am intrat într-o nouă eră geologică dominată de oameni, antropocenul, recunoaștem acest rol”, a declarat Alison Crowther, coautor și cercetător atât la Universitatea Queensland cât și la MPI Science of Human History.

În prezent, în întreaga lume, putem găsi multe exemple despre modul în care practicile și soluțiile tehnologice și culturale din trecut sunt readuse pentru a face față modificărilor mediului și gestionării terenurilor. Trecutul oferă un vast repertoriu de cunoștințe culturale și aceste date pot ajuta viitorul analizând ceea ce a funcționat sau nu. Arheologii obțin informații despre factorii care susțin durabilitatea și reziliența și factorii care acționează împotriva lor. Ele evidențiază soluții antice la probleme moderne. „Arătăm cum cercetătorii au îmbunătățit lumea modernă folosind informații despre modul în care oamenii din trecut au îmbogățit solurile, au prevenit focurile distructive, au creat orașe mai verzi și au transportat apa fără combustibili fosili”, spune dr. Crowther.

Cercetătorii doresc să arate importanța continuă a soluțiilor tehnologice și sociale la schimbările climatice și a celorlalte modificări ale antropocenului, utilizarea și adaptarea de către oameni a unor tehnologii și infrastructuri străvechi, inclusiv sisteme de terase și irigații care sunt vechi de secole sau milenii. Nu este vorba de glorificarea trecutului sau de calomnierea progresului”,  a declarat unul dintre autorii lucrării. "În schimb, este vorba de a de a aduce ce este mai bun din trecut, prezent și viitor pentru un curs responsabil și constructiv pentru umanitate.”