Stiri

Statele insulare din Pacific luptă să își asigure viitorul, înainte să fie înghițite de creșterea nivelului apelor

3
min
5/12/2022

Tuvalu intenționează să își mute online sistemele administrative și de guvernare.

Deși contribuie cu mai puțin de 0,03% din totalul emisiilor de carbon din lume, insulele Pacificului se află în prima linie a crizei climatice. Țări întregi ar putea fi scufundate sub apă în următoarele două-trei decenii.

Din cauza dezastrelor provocate de schimbările climatice, țări întregi din Pacific vor deveni în curând nelocuibile. Mai multe dintre ele sunt destinate să fie complet scufundate până la sfârșitul secolului. Chiar dacă se reușește menținerea încălzirii globale sub 1,5 grade Celsius, națiunile care locuiesc pe atoli, precum Tuvalu sau Kiribati, riscă inundare permanentă.

Statele insulare din Pacific luptă să își asigure viitorul

La jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia, grupul de nouă insule care formează Tuvalu are o populație de aproximativ 12.000 de locuitori. Fiind o națiune de atol situat mai jos, este deosebit de vulnerabilă la impactul creșterii nivelului mării, cum ar fi eroziunea țărmurilor, contaminarea surselor de apă dulce și distrugerea culturilor alimentare de subzistență. Se estimează că țara va deveni nelocuibilă în următorii 20-30 de ani. Pentru a prezerva ceea ce mai are, va fi prima țară care să se recreeze în metavers.

Această decizie face parte din proiectul Future Now al națiunii Tuvalu, un plan pentru cel mai grav scenariu cu care s-ar putea confrunta țara, din cauza schimbărilor climatice. Crearea unui geamăn digital al pământurilor sale este o formă de conservare, o modalitate de a-și replica digital teritoriul și de a-și menține cultura. Spațiul virtual le-ar permite cetățenilor din Tuvalu să interacționeze cu pământul lor și cu frumusețea lui naturală, dar și să interacționeze între ei, folosind limba și obiceiurile proprii.

Tuvalu intenționează, de asemenea, să își mute online sistemele administrative și de guvernare.

Sursa foto: Wikimedia Commons