Solutii

Spitalele din România, obligate să primească medicamentele expirate sau neutilizate

5
min
31/10/2023

Măsura este menită să reducă poluarea apei şi a solului cu substanţe provenite din industria farmaceutică, care sfârşesc în organismul uman prin hrană, putând avea efecte devastatoare precum decesul.

Spitalele publice şi private din România vor fi obligate să primească medicamente expirate sau neutilizate de la populaţie, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial.

Mai mult, de la 1 ianuarie 2024, reclamele la medicamente vor conţine obligatoriu o atenţionare că „medicamentele expirate şi/sau neutilizate se consideră deşeuri periculoase”, potrivit Legii nr. 269 din 10 octombrie 2023, care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Măsurile sunt menite să reducă poluarea apei şi a solului cu substanţe provenite din industria farmaceutică, care sfârşesc în organismul uman prin hrană, putând avea efecte devastatoare precum decesul.

Jumătate dintre medicamente nu sunt colectate în siguranţă

Anual, 24.000 de tone de produse farmaceutice, fără ambalaj, se comercializează în Europa, potrivit autorilor modificării legislative. Acestea conţin peste 3.000 de ingrediente active.

Mai mult, în jur de 50% dintre medicamentele expirate „nu sunt colectate în condiţii de siguranţă pentru mediu”, se mai arată în expunerea de motive.

În România, aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare. Acest lucru este îngrijorător, întrucât tratementul apelor reziduale nu poate elimina în totalitate substanţele chimice din produsele farmaceutice.

Câţi oameni mor în România din cauza rezistenţei la antibiotice

În fiecare an, peste 700.000 de oameni mor din cauza rezistenţei la antibiotice. În România mor anual 1.500 de oameni din această cauză.

Ţara noastră are cel mai înalt de nivel de antibiorezistenţă din Uniunea Europeană pentru Stafilococcus aureus şi Pseudomonas aeruginosa şi printre cele mai mari niveluri pentru Acinetobacter, Klebsiella penumoniae, E.coli, pneumococ sau entorococi.

Cum se va schimba modul de colectare al medicamentelor

În prezent, legislaţia din România prevede că medicamentele expirate pot fi lăsate de către populaţie în farmacii, dar nu obligă farmaciile să le primească, astfel că nu toate le acceptă.

Întrucât spitalele deja colectează şi distrug medicamente expirate, noile modificări legislative ar putea stabili amplasarea unor containere în spitale şi lângă dispensarele din localităţile mici, costurile eliminării finale fiind suportate de stat, nu de fondurile spitalelor.

Foto: Freepik