Solutii

Soluția revoluționară care ne va scăpa de poluarea cu plastic

1
min
15/5/2024

A fost conceput un nou tip de plastic biodegradabil care conține bacterii vii ce ajută la descompunerea materialului

Noul tip de plastic, care se autodizolvă, combină poliuretanul termoplastic (TPU) cu bacteria Bacillus subtilis, proiectată să reziste la temperaturile ridicate din producția de plastic, conform antena3.ro.

Echipa de cercetători a constatat că, expunând sporii bacterieni la niveluri crescute de căldură, aceștia pot supraviețui la temperaturile de 135 de grade Celsius necesare pentru a amesteca sporii bacterieni și TPU, conform Science Alert, citată de Mediafax.

Anterior, încercările de a găsi modalități de degradare rapidă a materialelor plastice au folosit enzime bacteriene și ciuperci din soluri, însă acest nou material necesită doar sporii bacterieni din interiorul său, activați cu nutrienți și umiditate, pentru a începe descompunerea.

Se descompune și fără microbe suplimentari

Jon Pokorski, cercetător în domeniul polimerilor la Universitatea din San Diego (UC San Diego), declară că "remarcabil este că materialul nostru se descompune chiar și fără prezența unor microbi suplimentari".

Cercetarea a implicat mai multe etape importante, începând cu alegerea B. subtilis, o bacterie legată anterior de descompunerea plasticului, care poate supraviețui în stare latentă fără rezervele obișnuite de hrană și energie. Testele au arătat că în condiții ideale de compostare, 90% din plastic a dispărut în cinci luni, iar semne pozitive au indicat că un anumit nivel de degradare poate avea loc și în condiții mai puțin ideale.

Material mai rezistent

Cercetătorii au constatat că sporii bacterieni au făcut materialul cu 30% mai rezistent și i-au crescut elasticitatea, îmbunătățiri esențiale pentru TPU, folosit în diverse produse, de la carcase de telefon la piese auto.

Pe măsură ce producția de plastic crește rapid, această inovație devine crucială în eforturile de limitare a poluării mediului înconjurător. În paralel, alte cercetări se concentrează pe dezvoltarea materialelor plastice care nu depind de combustibilii fosili, cum ar fi petrolul brut și derivații săi.