Stiri

Senatul promite facilitarea investiţiilor, dar şi simplificarea procedurilor de avizare pentru producția de energie verde

5
min
24/2/2023

Legislația trebuie adaptată actualelor nevoi ale domeniului.

Un grup de lucru a fost constituit în Senatul României pentru elaborarea unei legislaţii mai ample pentru sectorul energiei regenerabile, prin care se doreşte facilitarea investiţiilor, dar şi simplificarea procedurilor de avizare, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senatul României, Lorant Antal, la un eveniment de specialitate.

Grup de lucru

"Am făcut un grup de lucru în Senatul României din care fac parte reprezentanţii tuturor partidelor din Coaliţie - şi vrem să venim cu o legislaţie foarte clară, mai amplă, pentru tot ce înseamnă energia regenerabilă, unde vrem să aducem atingere şi tehnologiilor fotovoltaice, cât şi pentru eoliene iar, prin această lege, categoric vrem să introducem şi o nouă gândire la care deja se lucrează în Uniunea Europeană", a menţionat Lorant Antal, la dezbaterea online "Energia eoliană, parte din mixul de energie curată al României", organizată de Asociaţia Energia Inteligentă.

El a subliniat că se doreşte facilitarea investiţiilor în energia regenerabilă, nu numai eoliană, ci şi fotovoltaică, procedurile de avizare să fie mult mai simplificate şi să se vină cu ajutor pentru astfel de investiţii, prin legislaţie.

"Foarte mult am vorbit şi se vorbeşte la nivelul României în ceea ce priveşte procesul de avizare foarte îngreunat. Să ştiţi că nu suntem singuri din acest punct de vedere. Ne place, de cele mai multe ori, să ne comparăm cu statele din Vest - că avem senzaţia că acolo este paradisul şi la noi e dezastru. Să ştiţi că în acest domeniu şi Europa vestică are mari probleme. Noi suntem pentru a facilita investiţiile în capacităţi eoliene", a mai spus Lorant Antal.

Este nevoie și de gaz

El a subliniat că fără capacităţi de producere de energie electrică în bandă nu se mai poate vorbi de o economie funcţională pentru că "putem stinge luminile în condiţiile în care, în capacităţi de stocare, astăzi, soluţii optime încă nu există sau, dacă există, sunt extrem de scumpe".

Mai poți citi: Politicile de adaptare la schimbările climatice au anvergură mică în România. Municipiul Tulcea, plan pe repede înainte

"Acest echilibru trebuie să îl găsim în aşa fel încât să folosim şi gazele naturale în România, care deja prin taxonomie au fost recunoscute ca şi sursă de tranziţie şi bineînţeles să focusăm şi pe capacităţile noastre nucleare prin care putem produce energie ieftină şi energie în bandă. (...) Anul trecut noi am făcut foarte multe vizite la companiile strategice din domeniul energiei prin Comisia de energie şi am făcut o vizită şi la cea mai mare ferma eoliană din Europa. Am fost la CEZ, pe malul mării, să vizităm acea capacitate de 600 MW unde am avut posibilitatea să discutam punctual şi despre probleme care sunt acum pentru aceste ferme, în ceea ce priveşte prezenţa lor în piaţa de energie şi problemele financiare cu care au de-a face în zilele noastre", a adăugat Lorant Antal.

Foto: Facebook/Antal Lóránt