Solutii

Sectorul HoReCa primește sprijin financiar pentru a folosi energie verde

1
min
24/4/2024

Guvernul alocă noi finanțări pentru ca unitățile din horeca să poată să beneficieze de panouri fotovoltaice și stații de reîncărcare a vehiculelor electrice

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, Executivul a aprobat o nouă etapă a Programului de Finanțare "ELECTRIC UP". Această inițiativă aduce în prim-plan o serie de modificări semnificative față de prima ediție a schemei de finanțare, care a avut loc în intervalul 2020-2023. Astfel, în cadrul noului program ElectricUp2, se acordă un ajutor de minimis de până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Mai precis, trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile pot fi acoperite cu fonduri primite prin acest program, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) sunt solicitate să contribuie cu 25% din valoarea totală a proiectului, conform informațiilor publicate pe focus-energetic.ro.

Buget de 450 de milioane de lei

Programul "ELECTRIC UP 2" va fi susținut financiar de la bugetul de stat cu suma de 450 de milioane de lei.

„Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, Guvernul își manifestă sprijinul pentru întreprinderile mici și mijlocii, precum și pentru sectorul HoReCa, în vederea asigurării necesarului de energie prin implementarea de panouri fotovoltaice și stații pentru vehicule electrice. Programul Electric UP continuă prin lansarea unei noi etape de finanțare, oferind un sprijin financiar de până la 150.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program, în timp ce IMM-urile sunt invitate să contribuie cu 25% din valoarea totală a proiectului", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Palatul Victoria.

Pentru transport nepoluant

În plus, limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice a fost majorată la 150 kWp, având ca scop asigurarea consumului propriu. Totodată, s-a stabilit un consum minim de 22 kW pentru stațiile de reîncărcare destinate vehiculelor electrice și hibride plug-in, cu cel puțin două puncte de încărcare (2x11kW). Sprijinul acordat IMM-urilor și sectorului HORECA este consolidat de beneficiile ecologice, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehicule de transport rutier nepoluante energetic. De asemenea, actul normativ prevede și extinderea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, perioadă ce acoperă implementarea și monitorizarea etapelor 2 și 3.

Sursa foto:https://pixabay.com