Stiri

Șeful Romsilva: România are una dintre cele mai scăzute reţele de drumuri forestiere din Europa

3
min
11/1/2023

Acest lucru se datorează, în principal, lipsei de fonduri pentru investiţii în acest domeniu.

România este ţara cu una dintre cele mai scăzute reţele de drumuri forestiere din Europa, cu o medie de şase metri la hectarul de pădure, iar fondurile alocate prin Plan Naţional Strategic (PNS) şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt total insuficiente pentru nevoile sectorului forestier, potrivit directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, citat de Agerpres.

„Din păcate, România este ţara care are una dintre cele mai scăzute, dacă nu cea mai scăzută, reţea de drumuri forestiere. Avem undeva la şase metri liniari la hectarul de pădure”, a declarat Daniel Nicolăescu.

Nemulțumiri legate de absența finanțărilor europene

În opinia sa, acest lucru se datorează, în principal, lipsei de fonduri pentru investiţii în acest domeniu, mai ales că sumele alocate sectorului silvic prin programele europene sunt „derizorii”.

Potrivit datelor statistice, la nivel european, Germania deţine o densitate medie a reţelei de drumuri forestiere de aproximativ 60 de metri la hectar, Austria – 36 metri la hectar, iar Franţa – 26 metri/hectar.

„Am avut parte de două programe de finanţare mari: Planul Naţional Strategic pentru România, care de curând a fost aprobat de Comisia Europeană, şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi cu toate că sectorul – şi aici nu vorbesc numai de Romsilva, vorbesc de sectorul în ansamblu – a colaborat şi împreună au fost identificate nevoile sectorului forestier, iar acestea au fost puse atât la dispoziţia Ministerului Agriculturii, care a gestionat PNS-ul, cât şi la dispoziţia Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, din păcate, finanţarea pentru silvicultură este aproape zero”, a declarat şeful Romsilva.

Sursa foto: PIXNIO/ pixel2013