Stiri

Spania se confruntă cu un deficit uriaş de apă. „Nu realizăm ce ne aşteaptă”

5
min
10/4/2024

„Oamenii nu vor să audă că nu avem suficientă apă,” a spus un bărbat.

Mii de oameni care locuiesc în comunităţi mici din Spania, unde depind de apa de la fântâni, se confruntă cu dificultăţi în obţinerea apei de care au nevoie. Catalonia a declarat stare de urgenţă din cauzasecetei, iar autorităţile din Barcelona continuă să propună tot mai multe măsuripentru a preveni o lipsă acută de apă.

Gualba, un sat de lângă Barcelona, este una dintre comunităţile spaniole afectate de o secetă record.

Unul dintre locuitori, Joan Torrent, a fost nevoit să înceapă să meargă prin pădure de mai multe ori pe săptămână, în căutarea apei potabile.

„Gualba era plin de izvoare. Acum cred că acesta este singurul care a mai rămas", a spus bărbatul în vârstă de 64 de ani, potrivit euronews.com.

„Nu cred că realizăm ce ne aşteaptă pe noi toţi… Oamenii nu vor să audă că nu avem suficientă apă”, a adăugat acesta.

Catalonia, regiunea de nord-est a Spaniei, a declarat stare de urgență

Oficialii din regiunea de nord-est a Spaniei, Catalonia, au declarat stare de urgență joi, 2 februarie din cauza secetei. Lacurile de acumulare care deservesc şase milioane de oameni, inclusiv populația Barcelonei, sunt la mai puțin de 16% din capacitatea lor, aflându-se la un minim istoric.

Starea de urgenţă limitează cantităţile zilnice de apă permise în scopuri rezidenţiale și municipale la 200 de litri de persoană. Agenția de apă din Catalonia spune că un locuitor consumă, în medie, 116 litri pe zi acasă.

„Intrăm într-o nouă realitate climatică”, a spus președintele regional catalan Pere Aragonès, anunțând starea de urgență.

„Este mai mult decât probabil să vedem mai multe secete care vor fi atât mai intense, cât și mai frecvente”, a adăugat el.

Populația Barcelonei nu a simțit încă impactul complet al secetei, dincolo de faptul că locuitorii nu îşi pot umple piscinele private și spăla mașinile. Însă Gualba și alte orașe și sate mici din Catalonia se află în regim de criză de luni de zile. Mii de oameni care trăiesc în comunități mici, care depind de fântâni care acum se usucă, întâmpină dificultăți în obținerea apei potrivite pentru consum.

Spania a înregistrat trei ani de precipitații sub medie, pe fondul temperaturilor record. Se preconizează că situaţia se va înrăutăți din cauza schimbărilor climatice.

Lacurile de acumulare alimentate de râurile Ter și Llobregat din nordul Cataloniei au scăzut la 15,8% din capacitatea lor, în timp ce media lor pe 10 ani este de 70%. Doar bazinul râului Guadalete-Barbate din sudul Andaluziei, care se confruntă cu lipsuri și restricții similare, este mai rău, cu 14,6% din capacitate.

Ce măsuri a luat Barcelona din cauza lipsei apei

Barcelona a reuşit să evite lipsa apei până acum datorită investiţiilor în sisteme costisitoare de desalinizare și purificare a apei. Ele reprezintă acum 55% din întreaga apă utilizată în Catalonia.

Autoritățile catalane din Barcelona amenință cu amendarea municipalităților dacă locuitorii, fermierii și întreprinderile lor nu îndeplinesc restricțiile privind apa. De asemenea, oficialii îndeamnă la majorarea facturilor la apă pentru a putea plăti pentru modernizarea conductelor.

„Unele municipalități își pierd 70-80% din apă din cauza scurgerilor. Asta nu este durabil”, a spus oficialul guvernului catalan, Laura Vilagrà, la postul național spaniol RNE.

Multe orașe primesc apă adusă de camioane cisterne, fapt ce presupune adesea o cheltuială uriașă. Unul dintre ele este Vallirana, un oraș de 15.000 de locuitori la puțin peste o jumătate de oră la vest de Barcelona, care de luni de zile trece prin perioade în care primeşte apă adusă la cisternă. Camioanele parchează în cartiere pentru ca locuitorii să umple sticle și găleți.

Foto: Freepik