Stiri

Seceta a făcut ravagii în piscicultura românească. La Botoșani, au secat și lacuri de 50 de hectare

5
min
22/11/2022

Seceta a fost dublată de lipsa măsurilor de sprijin din partea statului pentru sectorul piscicol.

Industria piscicolă din judeţul Botoşani a înregistrat, în acest an, pierderi fără precedent, pe fondul secetei excesive, potrivit proprietarilor de acumulări piscicole. Ei susţin că producţia de peşte a scăzut semnificativ după ce volumul de apă din acumulări s-a diminuat, în multe cazuri înregistrându-se chiar secarea unor iazuri.

Puietul de o vară, pierdut

Gheorghe Nistor este administratorul celei mai mari acumulări de apă de luncă din România, lacul Dracşani, dar şi al iazurilor din zonă. El arată că lipsa apei a făcut ca pierderile societăţii sale să fie foarte mari.

"Anul acesta cred este cel mai secetos an din ultimii 20-30. Ne-a afectat foarte mult. Noi avem, în afară de acumularea Dracşani, iazul Blândeşti, cu o suprafaţă de 50 de hectare. Deşi în primăvară îl aveam plin cu apă, în momentul actual este complet uscat, este fără apă.

Acolo am pierdut puietul de o vară. În aval de iazul Blândeşti, avem iazul Suliţoaia, cu o suprafaţă de 55 de hectare. În acel iaz gradul de umplere este de circa 20%. Efectiv nu mai este apă, puietul este aglomerat.

Dacă nu vom avea o iarnă umedă, este posibil să pierdem tot ce e acolo. Pe pârâul Burla (n.r.- care se varsă în Dracşani), din august 2021 nu a mai venit un litru de apă", a afirmat Nistor.

Piscicultura nu e ajutată de stat

Omul de afaceri susţine că pierderile sunt invers proporţionale cu nivelul apei în acumulări. Cu cât cantitatea de apă a scăzut, cu atât pierderile au crescut.

"Producţia de apă se calculează la volumul de apă, nu la suprafaţă. Cum iazul Dracşani are o adâncime medie de 1,10 metri, o scădere de 20 de centimetri înseamnă că în loc să avem 5,5 metri cubi, rămânem cu 3,6 - 4 milioane. Producţia de peşte a scăzut cu cel puţin 20%", a adăugat Gheorghe Nistor.

Seceta a fost dublată de lipsa măsurilor de sprijin din partea statului pentru sectorul piscicol.

"Probleme sunt în lanţ. Nu este apă, păsările îşi fac de cap, nu produci. La toate astea să adaugă că noi, cei din acvacultură, suntem oaia neagră a sectorului agricol. Nu beneficiem de nicio subvenţie. Inclusiv motorina o plătim cu taxa de drum", a mai declarat administratorul iazului Dracşani.

El precizează că lipsa de implicare a autorităţilor în susţinerea financiară a pisciculturii face ca acest domeniu să fie necompetitiv în raport cu piaţa europeană.

Sursa foto: Flickr