Stiri

Schimbările climatice amenință comorile culinare extrem de profitabile ale UE

9
min
12/9/2022

Valul de secetă a pus în pericol și producția de specialități regionale din Europa care sunt protejate de atestatul UE.

Fermierii care produc alimente premium, cum ar fi parmezanul sau brânza Raclette, se luptă să respecte regulile stricte de producție impuse de blocului comunitar al UE ca urmare a secetei din acest an, notează Politico Europe.

De la brânzeturile de renume mondial din Franța până la jambónul spaniol, cele mai profitabile exporturi de alimente de pe continent sunt supuse unor presiuni. O secetă intensă, despre care oamenii de știință spun că ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, a afectat tot felul de recolte din Europa, inclusiv recoltele de cereale, legume, miere și vin. 

În plus, valul de secetă a pus în pericol și producția de specialități regionale din Europa ce sunt protejate de atestatul UE care le certifică calitatea și caracterul lor tradițional, ceea ce le face să aibă un preț mai mare decât media alimentelor.  

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Evenimentele meteorologice mai dure și mai frecvente schimbă ciclurile de producție, ceea ce face mai dificil pentru producătorii acestor alimente gourmet să respecte rețetele și procedurile stricte și tradiționale pe care trebuie să le mențină. Pierderea în câștiguri ar putea fi substanțială.

Chiar anul trecut, alimentele și băuturile vândute sub aceste etichete europene de calitate, cunoscute sub denumirea de indicații geografice (IG), au generat venituri de peste 70 de miliarde de euro. 

Vacile din Savoia, fără iarbă de calitate

În Franța, țară care se mândrește cu peste 250 de astfel de etichete, fermierii de lactate din regiunea Savoie producând brânzeturi precum Emmentalul de Savoie sau omologul său lipicios, Raclette de Savoie, spun că seceta a uscat câmpiile care, potrivit rețetelor lor vechi de secole, sunt esențiale pentru dieta vacilor lor.

Thomas Dantin, fermier și reprezentant al fermierilor din Savoie, a spus că seceta de anul acesta a făcut imposibilă îndeplinirea cerințelor de pășunat pentru produsele de calitate.  

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

Fermierii din Savoie și alți câțiva producători francezi de produse alimentare de înaltă calitate au cerut derogări de la regulile de producție pe fondul secetei, pentru a le fi permis să continue să folosească timbrul profitabil al UE, deși nu respectă standardele, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, într-o conferință de presă de săptămâna trecută. 

Ardeiul iute din Țara Bascilor, fără apă de ploaie

În sud-vestul Franței, fermierii din Piment d'Espelette au obținut o derogare de la INAO (un organism guvernamental care reglementează indicațiile geografice și alte avize pentru produsele de calitate) privind o regulă care care cere ca piperul lor de lux să fie irigat doar cu apă de ploaie, ceva ce și-au dat seama că ar fi imposibil acum din cauza secetei. 

Fesneau a spus că trebuie să se evite daunele aduse de vânzarea alimentelor fără etichetele gourmet, pentru că altfel fermierii au primi o mare lovitură. Oficialul guvernamental franez a subliniat că derogările sunt „temporare”, în timp ce fermierii sunt îngrijorați de capacitatea lor de a se adapta la un mediu în schimbare, care, atâta timp cât emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, se prevede doar că va deveni mai cald și mai uscat.

Sursa foto: PxHere