Solutii

Unde vor putea cere românii apă de la robinet, gratuit

3
min
10/4/2024

Noi iniţiative legislative pentru a reduce consumul de apă îmbuteliată includ şi posibilitatea de a solicita filtre de apă gratuite pentru locuinţă.

Românii vor avea dreptul la apă de la robinet, gratuit, oricând o solicită, atunci când merg la restaurant, la bar, la cafenea sau la cantină, în instituţii publice, dar şi la locul de muncă, potrivit unui nou pachet legislativ.

Mai mult, autorităţile publice şi operatorii de alimentaţie publică vor avea obligaţia legală de a afişa într-un loc vizibil şi accesibil publicului un anunţ care să precizeze: „Această unitate oferă, la cerere și gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Totodată, dacă apa de la robinet dintr-o locuinţă nu respectă standardele de calitate impuse de lege, primăriile vor avea obligaţia să ofere gratuit filtre de apă rezidenţilor, conform altui proiect legislativ recent.

În cadrul acestui proiect, autoritatea de sănătate publică locală va verifica gratuit, o dată pe an şi la cerere, calitatea apei potabile din locuinţe prin prelevarea unor probe de la robinetele acestora.

Ambele iniţiative au un obiectiv comun: reducerea consumului de apă îmbuteliată, oferind astfel o variantă mai ieftină, mai uşoară şi mai prietenoasă cu mediul decât achiziţionarea şi returnarea, respectiv colectarea separată a sticlelor de apă, cu scopul reciclării.

Până acum, în România, nu a existat o modalitate de a testa gratuit calitatea apei, preţurile unei astfel de analize pornind de la 250 de lei.

Peste jumătate dintre români sunt îngrijoraţi cu privire la calitatea apei care vine prin conducte şi evită, prin urmare, să bea apă de la robinet. De altfel, consumatorii din ţara noastră sunt pe primul loc din punct de vedere al acestor îngrijorări, potrivit cercetărilor realizate de Waterdrop în patru ţări din Europa Centrală şi de Est: România, Ungaria, Slovacia şi Cehia.

De ce apa îmbuteliată este mai puţin prietenoasă cu mediul, aflaţi aici.

Foto: Freepik