Stiri

Defrișările în pădurile amazoniene braziliene au ajuns la punctul cel mai dezastruos. Bolsonaro, principalul vinovat 

9
min
12/9/2022

Doar în august, defrişările au totalizat 1.661 de kilometri pătraţi, o creştere cu 81% faţă de aceeaşi lună în 2021.

Defrişările în pădurea amazoniană de pe teritoriul Braziliei au sporit cu peste 80% în luna august în comparaţie cu anul trecut, potrivit unor date guvernamentale preliminare publicate vineri, iar incendiile s-au dezlănţuit într-un ritm record, informează Reuters.

Despădurire în creștere masivă în 2022 față de 2021

Potrivit unor date guvernamentale satelitare, o suprafaţă de 7.135 de kilometri pătraţi a fost despădurită în Amazon în perioada ianuarie - august, cu 19% mai mult decât în aceeaşi perioadă anul trecut, potrivit agenţiei naţionale de cercetare spaţială Inpe, cea care a colectat datele.

Citește și: Seceta din Europa, cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit Comisiei Europene

Doar în august, defrişările au totalizat 1.661 de kilometri pătraţi, o creştere cu 81% faţă de aceeaşi lună în 2021.

O dată cu începerea sezonului incendierilor luna aceasta, Inpe a înregistrat 33.116 de alerte de incendiu, al doilea cel mai grav bilanţ din ultimul deceniu. În Brazilia, fermierii defrişează şi dau foc copacilor pentru a curăţa terenul, iar câteodată aceste incendii scapă de sub control.

Bolsonaro, ucigașul mediului

Militanţii pentru mediu dau vina pe preşedintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro pentru acest declin accelerat.

În timpul mandatului său, Bolsonaro a redus monitorizarea de mediu şi a îndemnat la intensificarea agriculturii comerciale şi a mineritului în regiunea amazoniană argumentând că va reduce astfel sărăcia. Acţiunile sale au stârnit indignare globală în ceea ce priveşte administrarea unei regiuni cruciale pentru încetinirea încălzirii globale.

Citește și: Monitorizarea pădurilor, obiectiv strategic pentru Comisia Europeană. Cum arată noul cadru 

''Despădurirea este complet scăpată de sub control în Amazon. Este rezultatul unei politici anti-mediu cu un grad foarte mare de succes care a fost implementată în ultimii aproape patru ani'', a spus Cristiane Mazzetti, reprezentată Greenpeace Brazil, referindu-se la Bolsonaro.

''Distrugerea accelerată împinge Amazonul spre un punct de cotitură când nu îşi va mai îndeplini rolul de pădure tropicală. O astfel de schimbare de mediu, atât de rapidă, ar fi catastrofală pentru clima globală şi pentru biodiversitate'', a adăugat ea.

Lula, dacă va redeveni președinte, va moșteni un dezastru

Biroul preşedintelui Bolsonaro nu a răspuns imediat unei solicitări Reuters pentru a comenta situaţia.

Preşedintele în exerciţiu este depăşit în sondaje de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva cu puţin timp înaintea alegerilor din 2 octombrie. Lula ar putea întâmpina dificultăţi în încercarea de ameliorare a situaţiei, a spus Marcio Astrini, liderul grupului local de mediu Climate Observatory.

''Bolsonaro ar putea părăsi guvernul, dar lasă ca moştenire succesorului lui o criză ecologică în Amazon'', a spus Astrini.

Sursa foto: Wikimedia Commons