Stiri

Românii care locuiesc la curte riscă amenzi mari

2
min
30/10/2023

Românii care locuiesc la curte pot fi amendaţi cu până la 20.000 de lei dacă ard deşeurile compostabile pe proprietatea lor.

Românii care locuiesc la curte pot fi amendaţi cu până la 20.000 de lei dacă ard deşeurile compostabile pe proprietatea lor.

Încălcarea prevederilor legale din Legea Compostului este frecventă în România în pregătirea pentru sezonul rece.

Potrivit legii, care a intrat în vigoare pe 20 februarie 2021, arderea frunzelor, a resturilor de la toaletarea copacilor și pomilor din gospodărie, a resturilor vegetale sau chiar și a gunoiului de la grajduri ori a deșeurilor compostabile, este interzisă.

Persoanele fizice care încalcă această lege riscă amenzi din partea Gărzii de Mediu, cuprinse între 400 şi 800 de lei, iar cele juridice între 10.000 şi 20.000 de lei, potrivit Antena 1.

Pentru a scăpa de deşeuri, „este obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile destinate compostării/ digestiei anaerobe”, potrivit legii.

„Persoanele fizice și juridice care generează deșeuri biodegradabile au obligația să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea operatorilor autorizați pentru colectarea lor”, mai arată prevederile legale.

Foto: Freepik