Stiri

România, țară „la negru”: firmă de dezmembrări auto neautorizată, verificată abia după 300 de mașini „prelucrate”

7
min
11/10/2022

Poliţiştii au constatat că firma în cauză nu deţine aparat de extragere a freonului din autoturismele dezmembrate.

Sute de tone de deşeuri au fost ridicate de poliţişti din incinta unei firme de dezmembrări auto din localitatea bistriţeană Petriş, care funcţiona ilegal, potrivit buletinului de presă remis luni de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Fără autorizație de mediu

"La data de 7 octombrie a.c., poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale s-au sesizat din oficiu, cu privire la comiterea unor infracţiuni privind protecţia mediului.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au constatat faptul că, pe raza localităţii Petriş, o societate comercială care are ca obiect de activitate dezmembrări auto ar funcţiona ilegal, fără să deţină autorizaţie de mediu.

Totodată, în incinta societăţii au fost identificate 300 de tone de deşeuri care ar proveni din dezmembrarea a aproximativ 300 de autoturisme, din care s-ar fi scurs deşeuri de substanţe periculoase pe sol", se arată în comunicatul Poliţiei.

Poliţiştii au constatat că firma în cauză nu deţine aparat de extragere a freonului din autoturismele dezmembrate, iar proprietarul nu şi-ar fi îndeplinit obligaţia de eliminare a deşeurilor rezultate.

150 de litri de uleiuri uzate

În urma celor constatate, a fost dispusă ridicarea a 300 de tone de deşeuri feroase provenite din dezmembrarea autoturismelor, a 400 de kilograme de deşeuri provenite din acumulatori auto şi a 150 de litri de deşeuri periculoase rezultate din uleiurile uzate care nu ar fi fost depozitate conform prevederilor legale.

Poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal deschis pentru comiterea infracţiunilor de: neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase şi neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deşeurilor periculoase.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ dave_7