Stiri

Rezerva de apă a României, mai mică decât anul trecut

3
min
10/4/2024

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 70%, cu 10% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Rezerva de apă a României din care se alimentează toţi beneficiarii din sursele de apă de suprafaţă este mai scăzută decât anul trecut.

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 70%, cu 10% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul de apă fiind de 3 miliarde de metri cubi, faţă de 3,5 miliarde de metri cubi cât era în martie 2023.

„Diferenţele de valori provin în principal din cauza faptului că iarna 2022 - 2023 a fost mai bogată în zăpadă şi aport mare de precipitaţii decât iarna 2024. Comparativ, dacă anul trecut (ianuarie - februarie 2023), echivalentul apei în stratul de zăpadă era de 650 milioane de metri cubi de apă, în acest an (februarie 2024), acesta nu depăşea 200 milioane de metri cubi de apă”, au explicat reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR), pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Mai mult, abundenţa precipitaţiilor din perioada 2022 - 2023 este explicată de specialiştii noştri prin faptul că regimul termic sever şi lipsa precipitaţiilor din vara 2022 au favorizat evaporarea unei cantităţi mari de apă în atmosferă şi formarea unor cicloane mediteraneene. Acestea au avut ca rezultat o iarnă bogată din punct de vedere hidrologic”, au mai spus aceştia.

Potrivit ANAR, deşi rezerva de apă a României este mai mică decât anul trecut, aceasta „poate satisface necesarul pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursele de apă de suprafaţă”.

Refacerea rezervelor de apă din principalele 12 lacuri de importanţă majoră, cu preponderenţă energetică şi de alimentare cu apă, este condiţionată de regimul precipitaţiilor, conform sursei citate.

Foto: Freepik