Stiri

Revărsarea catastrofică a lacurilor glaciare amenință viețile a 15 milioane de oameni

4
min
10/2/2023

Patru ţări sunt expuse: India, Pakistan, China şi Peru.

Ghețarii din toată lumea se topesc într-un ritm alarmant și lasă în urmă cantități masive de apă care alimentează lacurile glaciare, scrie CNN.

Patru ţări sunt expuse: India, Pakistan, China şi Peru

Pe măsură ce temperaturile cresc și tot mai mulți ghețari se topesc, nivelul apei din aceste lacuri se ridică, iar oamenii care trăiesc în apropiere sunt mereu în pericol de inundații cu consecințe catastrofale. Dacă un lac glaciar are prea multă apă sau dacă pământul din jurul lui se surpă, lacul s-ar putea revărsa, aruncând apă, roci și alte resturi înspre zonele populate de oameni.

Patru ţări sunt cele mai expuse riscului: India, Pakistan, China şi Peru, notează cercetătorii care au realizat prima evaluare globală a zonelor ameninţate de acest fenomen. Volumul lacurilor formate atunci când gheţarii se topesc din cauza încălzirii globale a crescut cu 50% în 30 de ani, potrivit unui studiu anterior din 2020, bazat pe date satelitare, potrivit Agerpres.

Poți citi și: Banchiza din Antarctica, din ce în ce mai mică: în ianuarie, cu 31% sub medie

„Nu zonele cu cel mai mare număr de lacuri glaciare sau cele cu cea mai rapidă creştere sunt neapărat cele mai expuse riscului. Pericolul provine mai degrabă de la numărul de persoane care trăiesc în apropierea acestor lacuri şi din capacitatea lor de a face sau nu faţă unor inundaţii”, a explicat autorul principal al studiului, Caroline Taylor, doctorand la Universitatea din Newcastle, Anglia.

Astfel, mii de persoane au murit în inundaţii provocate de revărsarea lacurilor glaciare în zonele montane înalte din Asia, însă doar un număr redus în Pacificul de Nord-Vest, chiar dacă această regiune are de două ori mai multe lacuri glaciare.

foto: Pexels/S Migaj