Stiri

RetuRO pregătește deschiderea celui de-al doilea centru regional în Giarmata, județul Timiș

3
min
16/10/2023

Fabrica va fi amenajată într-un spațiu logistic cu o suprafață de aproximativ 4.400 de metri pătrați

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) înRomânia, pregătește deschiderea celui de-al doilea centru regional înlocalitatea Giarmata, județul Timiș. Fabrica va fi amenajată într-un spațiulogistic cu o suprafață de aproximativ 4.400 de metri pătrați din interiorulparcului industrial Global Vision, unde se va realiza numărarea și sortareaambalajelor de băuturi colectate de la comercianți.

Construcția fabricii în care vor fi gestionate ambalajele de băuturiincluse în SGR va fi finalizată în februarie 2024. Echipamentele de sortare și numărare a ambalajelor vor fi furnizate și instalate de compania Anker AndersenA/S din Danemarca. RetuRO a semnat cu AnkerAndersen A/S un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toatecentrele naționale, care vor fi deschise gradual, până în toamna anului viitor simultan cu creșterea volumului de ambalaje de băuturi puse pe piață deproducători, returnate de consumatori și colectate de comercianți.

La fabrica RetuROdin Giarmata vor fi transportate atât ambalajele de băuturi colectate manual,cât și automat, prin echipamente de tip RVM. Ambalajele din sticlă vor finumărate, sparte și pregătite pentru reciclare. În plus, aici vor fi aduși șibaloții proveniți din centrele regionale de numărare, urmând să fie supuși unuiproces de sortare optică. Ambalajele metalice (aluminiu și oțel), dar și celedin plastic vor fi numărate, sortate și compactate pentru a fi trimise lafirmele de reciclare.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO:

“Construcția și amenajarea noii fabrici din Giarmata reprezintă încă unpas semnificativ în realizarea viziunii noastre pentru o Românie mai curată.Odată cu pregătirea acestor centre industriale regionale, am început și ocomponenta importantă din planul nostru de dezvoltare - campania de recrutarede personal pentru toate cele 17 centre naționale. Avem un obiectiv foarte ambițios - aproximativ 600 de angajați, dintre care cel puțin 500 vor face parte din centrele de sortare și numărare din întreaga țară. Rămânem dedicați transformării resurselor reciclabile într-un motor al schimbării pozitive, iarcu fiecare ambalaj numărat, sortat și reciclat contribuim la un mediu mai curatși la un viitor mai bun pentru toți.”

Sistemul Garanție-Returnare va funcționa în România cu 17 centre industriale regionale, unde RetuRO, în calitate de administrator SGR, va transporta ambalajele de băuturi colectate de la cei aproximativ80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru afi transportate, apoi, către companiile de reciclare, în vederea producerii dematerie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje debăuturi.

Investiția în infrastructura industrială reprezintă cea mai mare parte din finanțarea 100%privată obținută de RetuRO de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai maricredite private acordate în România pentru proiecte de mediu.

SistemulGaranție-Returnare din România este un proiect unic și complex la nivel european, cu beneficii semnificative pe termen lung. Cu toate acestea,implementarea sa inițială a fost plină de provocări. RetuRO a avut doar un an pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, începând cu recrutarea CEO-ului în noiembrie 2022 și ajungând la momentul de Go Live programat pentru 30 noiembrie2023.

De asemenea,specificul României, inclusiv geografia vastă, infrastructura fragilă,populația numeroasă și distribuția egală a operatorilor economici între zoneleurbane și cele rurale, au adăugat la complexitatea acestei inițiative. Deexemplu, aproximativ 95% din populația Maltei, care a implementat recentSistemul Garanție-Returnare, este concentrată în zone urbane.