Stiri

Republica Moldova generează anual 10 mii de tone de deșeuri electronice

6
min
13/10/2022

Dacă o parte dintre acestea sunt în cele din urmă reciclate, atunci o cantitate importantă de deșeuri ajunge la gropile de gunoi, poluând solul, apa și aerul.

Potrivit unor aproximări, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Cu toate acestea, în țară există sisteme colective de preluare a deșeurilor electrice și electronice, care reușesc să colecteze cantități tot mai importante de echipamente vechi sau uzate, contribuind la protejarea mediului și motivând populația să aibă o atitudine mai responsabilă.

„Este demonstrat științific că nocivitatea DEEE-urilor este de 10 ori mai mare decât a deșeurilor menajere și, spre regret, în Republica Moldova, doar o mică parte din DEEE-uri sunt colectate și reciclate, restul fiind aruncate la groapa de gunoi și, în consecință, poluează solul, apa, aerul, flora, fauna, ceea ce cauzează diferite maladii, inclusiv în rândul copiilor, și drastic reduce speranța de viață a populației”, a declarat Mihail Caranfil, directorul executiv al sistemului colectiv autorizat Eco Save.

Urbanul colectează 75%, ruralul – 25%

De la an la an, se observă o creștere a numărului de persoane și instituții care solicită serviciile sistemelor de colectare a deșeurilor electronice. Echipamentele care sunt transmise cel mai des spre reciclare de către persoanele fizice sunt frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele, fiarele de călcat, aspiratoarele, iar de către instituțiile publice: calculatoarele, imprimantele, procesoarele, monitoarele și tastaturile.

„Cel mai mult se colectează DEEE-uri din mediul urban, aproximativ 75% comparativ cu 25% în mediul rural. Faptul că în mediul rural se colectează mai puțin este influențat de lipsa informării, lipsa culturii reciclării și, nu în ultimul rând, ei preferă să vândă aceste DEEE-uri la fier uzat, care este o practică foarte periculoasă și autoritățile de mediu ar trebui să intervină”, subliniază Mihai Cojocaru, administratorul fundației.

Din deșeurile colectate de fundația Eco Save timp de un an de activitate 33% sunt calculatoare, imprimante și telefoane, 21% sunt becuri, 19% sunt frigidere, 14% – televizoare și ecrane, iar echipamentele de mici dimensiuni reprezintă 7% din totalul deșeurilor colectate.

Sursa foto: Wikimedia Commons