Stiri

Rabla Local începe pe 21 aprilie

4
min
6/7/2023

Care este procesul

Programul Rabla Local va fi lansat în 2023 pe 21 aprilie, a anunţat Ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Autorităţile locale au timp să se înscrie până atunci în program, dacă participarea a fost decisă de către consiliul local/municipal, iar cetăţenii vor putea aplica apoi pentru a primi 3.000 de lei pentru fiecare maşină mai veche de 15 ani care este casată.

„Suntem pregătiţi să lansăm programul pe 21 aprilie. Acum nu pot spune că nu se poate întâmpla ceva şi să fie o amânare de câteva zile, dar suntem pregătiţi şi cu siguranţă în luna aprilie pornim programul”, a spus Barna în timpul emisiunii „Tema Zilei” la TVR Info.

Care este procesul pentru Rabla Local

Românii vor putea aplica pentru Rabla Local doar dacă primăria de care aparţin s-a înscris în program.

„Va fi o înscriere pe o platformă naţională. Pe 21 aprilie, când intraţi în aplicaţie şi vreţi să introduceţi localitatea, dacă localitatea în care aveţi domiciliul nu apare în lista celor care au aplicat, nu puteţi depune cerere”, a spus Ministrul Mediului.

„După ce primăriile se înscriu, vom avea lista autorităţilor locale unde se pot înscrie cetăţenii în program pentru a solicita acest sprijin. Se face o listă în ordinea ‘primul venit, primul servit’ şi aceste liste se pun la dispoziţia primăriilor, primăriile vor implementa mai departe programul”, a adăugat Tanczos Barna.

Acesta a mai spus că maşinile se casează la unităţile speciale autorizate pentru primirea maşinilor uzate.

„Nu se pot preda în altă parte, decât la remat sau la o firmă specială autorizată pentru primirea acestor maşini uzate. După aceea, cu documentul acela, la primărie, solicită plata acestui voucher”, a spus el.

„Majoritatea primăriilor vor participa”

Barna crede că majoritatea primăriilor vor participa, însă există şi primării care au refuzat deja participarea.

„Sunt primării care se pregătesc şi deja au alocat bani, sunt primării care, deja, în bugetul alocat pentru 2023 au pus câte 600 de lei pentru numărul de maşini pe care vor să îl scoată din trafic prin acest program, sunt primării care acum convoacă consiliile locale şi aprobă hotărârile lor şi sunt primării care spun că ei nu vor da niciun leu şi nu participă în program, pentru că fiecare să se ducă cu rabla la remat, să o predea şi să ia banii pe care îi dă rematul”, a spus el.

Ministrul a spus că în Cluj există un interes „foarte mare”, dar şi în Sfântu Gheorghe, unde programul a scos sute de maşini din trafic de-a lungul anilor, încă dinainte să se lanseze programul la nivel naţional.

Foto: Freepik