Solutii

Proiectul Prima Casă Verde: Credite garantate pentru eficientizare și independență energetică

6
min
23/12/2022

Creditul ar urma să fie acordat pentru o perioadă de maxim 10 ani și ar fi accesibil inclusiv familiilor în care doi adulți câștigă salariul minim pe economie.

Deputatele USR Pollyanna Hangan (Hunedoara) și Denisa Neagu (București) au lansat în dezbatere publică proiectul de lege Prima Casă Verde, care prevede acordarea către cetățenii care locuiesc la casă un credit garantat de stat și cu dobândă subvenționată, în limita a 10.000 de euro, pentru investiții ce au ca scop creșterea eficienței energetice a locuinței și montarea unor instalații de producere a energiei pentru consumul propriu.

Creditul ar urma să fie acordat pentru o perioadă de maxim 10 ani și ar fi accesibil inclusiv familiilor în care doi adulți câștigă salariul minim pe economie, potrivit calculelor USR. Costul creditului va fi recuperat prin prețul mai mic al facturilor.

Va crește numărul de prosumatori

„Estimăm că din cei 500.000 de mii de potențiali beneficiari ai schemei de finanțare propuse prin acest proiect legislativ, aproape jumătate vor accesa fondurile pentru a deveni prosumatori.

Asta înseamnă o creștere a actualului număr de prosumatori din România la aproape 300.000. Atingerea independenței energetice a României presupune nu numai creșterea capacităților mari de producție, dar și a celor independente, la nivelul locuințelor individuale.

Măsura „Prima Casă Verde”, prin modalitatea de creditare propusă, poate duce la creșterea numărului de prosumatori din țara noastră˝, a declarat, în deschiderea dezbaterii, Pollyanna Hangan, deputată USR de Hunedoara.

La dezbaterea „Creșterea eficienței și independenței energetice prin Prima Casă Verde” au participat reprezentanți ai Guvernului, ai mediului de afaceri și bancar, precum și ai societății civile.

Aceștia au apreciat că acest instrument de finanțare este binevenit și și-au declarat disponibilitatea de a contribui la îmbunătățirea lui astfel încât cetățenii să-și poată diminua substanțial facturile la energie.

Sursa foto: PxHere