Solutii

Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavodă este în plină desfășurare

3
min
16/3/2023

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată.

Nuclearelectrica anunță că avansează Proiectul de retehnologizare a Unității 1 a Centralei Nucleare CNE Cernavodă prin selectarea companiei Candu Energy Inc., pentru a efectua lucrări suplimentare de pre-proiect pentru reactorul CANDU al Unității 1 de la Cernavoda, înainte de prelungirea duratei de viață a acestuia, pentru a sprijini obiectivele de securitate energetică și de decarbonizare ale României, a informat compania, ne informează Focus-energetic.ro

În cadrul acordului pe doi ani, în valoare de aproximativ 65 de milioane de dolari, SNC-Lavalin va efectua servicii de inginerie de lungă durată și de inginerie front-end, în vederea pregătirii viitorului proiect de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Retehnologizarea va prelungi durata de funcționare a reactorului Unității 1 cu încă 30 de ani, până în anul 2060.

„Suntem bucuroși să continuăm parteneriatul strategic pe care îl avem cu SNC-Lavalin, Ansaldo Nucleare, Sargent and Lundy, CITON si GE (General Electric) Steam Power ca profesioniști de top în industrie, și suntem dornici să avansăm proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda, care va oferi României încă 30 de ani de energie curată in banda. Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1 va continua să aducă multiple beneficii pentru România: păstrarea locurilor de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local si al statului, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

„Munca noastră de lungă durată la Cernavodă este un exemplu al modului în care ne operaționalizăm angajamentul de a proiecta un viitor mai bun pentru planeta noastră și pentru oamenii săi. Această prelungire a duratei de viață va oferi multor generații viitoare de români securitate energetică, energie eficientă din punct de vedere al costurilor și va permite României să beneficieze în continuare de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu peste 10 milioane de tone pe an, pe care reactoarele CANDU de la Cernavoda au realizat-o”, a spus Ian L. Edwards, președinte și director general al SNC-Lavalin.

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavoda, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

Proiectul de retehnologizare a Unității 1, inițiat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiența și practica internațională în domeniu.

Sucursala CNE Cernavodă exploatează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și este în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziționarea unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susținerii proiectelor de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Foto: Nuclearelectrica.ro