Solutii

Un proiect de lege privind risipa alimentară ar putea ajunge în plen săptămâna viitoare

3
min
10/4/2024

Risipa alimentară s-ar putea reduce considerabil în România, în urma unui proiect de lege care ar putea ajunge în plen săptămâna viitoare.

Proiectul prevede obligaţii ferme de implementare a unor măsuri contra risipei, o simplificare a procesului de donare şi o platformă naţională digitală unde operatorii economici vor putea raporta datele, potrivit deputatei USR Diana Buzoianu, citată de RFI. O lege în acest sens există din 2012, însă conţine doar recomandări.

Potrivit acesteia, proiectul iniţiat de ea alături de parlamentari din alte partide (Florin Alexe – PNL, Bogdan Gruia Ivan – PSD şi UDMR – Miklos Zoltan) a fost semnat de „peste 160 de parlamentari din toate partidele democratice”.

„Prevedem în sfârșit obligații ferme pentru operatorii economici să implementeze mai multe măsuri înainte ca alimentele să ajungă la groapa de gunoi, obligații ferme inclusiv pentru autoritățile care gestionează cantități mari de alimente... și ele să implementeze la rândul lor măsuri, pentru că și ele ar putea să salveze aceste alimente”, a spus Buzoianu.

„Vorbim pentru prima dată în lege de campanii de informare pentru cetățeni și am ajutat să fie debirocratizat tot procesul, astfel încât pentru alimentele care nu sunt foarte perisabile, ANSVSA să poată să dea condiții mult mai ușoare de a putea să fie transferate cu titlu gratuit, adică donate aceste alimente către ONG-uri. Ca până la urmă, noi ce ne dorim? Alimentele astea, milioanele de tone de alimente care în fiecare an se aruncă, să ajungă de fapt la beneficiar, la oamenii care au nevoie de ele, pentru că știm că în continuare în România, în fiecare zi, mii de copii se culcă flămânzi”, a adăugat ea.

Foto: Freepik