Stiri

Programul „Rabla Local”, contestat de unii primari. Aceștia propun ca AFM să suporte 80% din prima de casare

6
min
21/10/2022

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, nu este de acord ca autorităţile locale să acopere 50% din prima prevăzută în Programul de casare a maşinilor uzate.

Este vorba despre programul iniţiat de Ministerul Mediului, edilul Hunedoarei apreciind că Administraţia Fondului de Mediu ar trebui să aloce 80% din sumă pentru ca acest proiect să poată fi derulat de către primării.

Propunerea AMR: orașele, doar 20%

Prezent joi, la Bucureşti, la o întâlnire de lucru a Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) cu ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, primarul Hunedoarei a susţinut, alături de alţi colegi din ţară, efectuarea mai multor modificări în cadrul Programului de casare a maşinilor uzate, a informat Primăria Hunedoara.

"Ministerul Mediului a propus, în vară, ca prima de casare să fie de 3.000 de lei, iar jumătate din aceasta să fie suportată din bugetul local. Mie nu mi se pare deloc normal să luăm banii de la trei contribuabili, persoane fizice, care ori nu au maşină, ori au una pe care nu doresc să o caseze, şi să-i dăm unui alt cetăţean care doreşte să scape de o maşină veche. Propunerea avansată de AMR a fost ca Administraţia Fondului de Mediu să suporte 80 la sută din valoare, iar primăriile doar 20 la sută.

Aşteptăm modificările Ghidului de finanţare privind acest program, apoi vom analiza, la nivel de Primărie, dacă ne vom înscrie sau nu în program şi pentru câte autovehicule casate vom solicita finanţare de la Administraţia Fondului de Mediu", a declarat primarul municipiului Hunedoara.

15 ani de vechime, Euro 3 sau mai jos

Conform variantei actuale a programului amintit, maşina pentru care se solicită prima de casare trebuie să fie înregistrată în evidenţele fiscale ale primăriei de la care se solicită banii, să aibă cel puţin 15 ani vechime, normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

De asemenea, autovehiculul trebuie să conţină, la momentul casării, toate elementele esenţiale - motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi catalizator - dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie.

Totodată, persoana care solicită prima de casare trebuie să se angajeze că în următorii trei ani nu va mai cumpăra o maşină cu normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Sursa foto: PxHere