Solutii

Primul zbor transatlantic cu emisii zero va avea loc anul viitor

3
min
16/5/2022

Marea Britanie anunță că în cursa demonstrativă va folosi o aeronavă alimentată cu combustibil de aviație 100% sustenabil.

Conform Sky News, la primul zbor se va folosi un avion alimentat exclusiv cu combustibil ecologic, 100% sustenabil, care în combinație cu eliminarea gazelor cu efect de seră, are ca rezultat emisii zero. Este, practic, un prim pas pentru inaugurarea unei noi ere a curselor aviatice pentru următoarele decenii, a explicat Secretarul britanic pentru Transport , Grant Shapps, în timpul unei vizite în SUA.

Shapps spune că evenimentul, o premieră mondială, va demonstra rolul vital pe care combustibilul îl poate juca în "decarbonizarea" aviației, în conformitate cu obiectivele noastre ambițioase de a ajunge la emisii zero.

Citește și: Problema alimentară este crucială în lupta împotriva încălzirii globale

"Aceasta nu este doar o veste grozavă pentru mediu, este o veste grozavă pentru pasagerii care vor putea ajunge la New York fără emisii de gaze cu efect de seră dăunătoare.

Este esențial să plasăm sustenabilitatea în centrul redresării industriei aviatice post-pandemie și aștept cu nerăbdare să lucrez cu ei la această provocare, care va reduce impactul pe care zborurile peste Atlantic îl au asupra planetei”, a explicat oficialul britanic.

Se estimează că industria combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF) din Marea Britanie ar putea produce până la 5.200 de locuri de muncă în mod direct, iar alte 13.600 vor apărea în urma exporturilor globale, cu o cifră de afaceri anuală de până la 2,3 miliarde de lire sterline până în 2040.

Citește și: GALERIE FOTO Râul Dâmbovița, poluat continuu de peste 100 de ani 

Combustibilul, fabricat din materiale reziduale precum deșeurile menajere sau uleiul de gătit uzat, oferă economii de emisii de gaze cu efect de seră de peste 70% în comparație cu combustibilul convențional pentru avioane, atunci când înlocuiește complet kerosenul.

Când este combinat cu eliminarea gazelor cu efect de seră, SAF permite zboruri 100% cu emisii nete zero.

Specificațiile actuale ale combustibilului pentru avioane nu permit zborurilor să utilizeze 100% SAF , ceea ce înseamnă că trebuie luate măsuri suplimentare de decarbonizare.

Guvernul britanic și-a luat angajamentul să accelereze testarea și aprobarea 100% SAF pentru a debloca întregul potențial de decarbonizare al acestei tehnologii.

Sursa foto: Pixabay