Solutii

Cum va arăta lumea cu 4°C mai mult

4
min
2/5/2022

Această hartă, care arată unele dintre efectele pe care le-ar putea avea o creștere cu 4°C a temperaturii medii asupra planetei, are o vechime de opt ani, dar pare să devină mai contemporană pe măsură ce îmbătrânește (și planeta se încălzește).

Micronezia a dispărut, scufundată sub valuri. Pakistanul și India de Sud au fost abandonate. Și Europa se transformă încet într-un deșert. Aceasta este lumea, cu 4°C mai caldă decât este acum.

Dar există și o veste bună: Antarctica de Vest nu mai este înghețată și nelocuabilă. Orașele inteligente se dezvoltă pe terenuri proaspăt verzi și plăcute. Și nordul Canadei, Scandinavia și Siberia produc recolte bogate pentru a hrăni sutele de milioane de refugiați climatici care acum numesc aceste regiuni acasă.

Această hartă, care arată unele dintre efectele pe care le-ar putea avea o creștere cu 4°C a temperaturii medii asupra planetei, are o vechime de opt ani, dar pare să devină mai contemporană pe măsură ce îmbătrânește (și planeta se încălzește). Antarctica este albă cu zăpadă și gheață, pe sol și, în mod tradițional, pe majoritatea hărților. Această hartă a transformat capătul de vest al continentului într-un verde incongruent. Și rapoarte recente confirmă că Antarctica devine într-adevăr verde.

Puțini oameni de știință serioși se îndoiesc că schimbările climatice au loc sau că sunt produse de om. Dar rămâne faptul că multora le este încă greu să înțeleagă încălzirea globală, parțial ca o modalitate convenabilă de a ignora impactul distructiv pe care se prevede că îl va avea.

Cei care se bazează pe fapte ale acestui argument ar trebui să-și dea seama că bombardarea continuă a opoziției cu nenorocire și sumbru este probabil să le întărească rezistența la acceptarea noii paradigme.

Această hartă oferă o alternativă: multă mizerie și dezastru, dar și multă speranță și soluții. Nu soluții care ne vor duce înapoi la clima de acum câteva decenii, costisitoare și inutile, ci soluții care funcționează pentru lume așa cum va fi, când va fi mult mai cald decât este acum.

În primul rând, veștile proaste. Maro indică „Nelocuit din cauza inundațiilor, secetei sau a vremii extreme”. Spune-i la revedere litoralului de est al SUA, Mexicului și Americii Centrale, treimii mijlocii a Americii de Sud. În Africa, Mozambic și Madagascar au dispărut; Asia pierde o mare parte din subcontinentul indian, inclusiv tot Pakistanul; Indochina este abandonată, la fel ca cea mai mare parte a Indoneziei. După cum menționează harta, „Ultimii locuitori din (sud-vestul SUA) migrează spre nord. Râul Colorado este un simplu picurător”; „Deglacierea înseamnă (Peru) este uscat și nelocuitor”; și „Bangladesh este în mare parte abandonat, la fel ca și India de Sud. (În) Pakistan, comunitățile izolate rămân în buzunare”.

Portocaliul nu este cu mult mai bun: „Desert nelocuitor”. Aceasta este cea mai mare parte din SUA și restul Americii de Sud, aproape întreaga Africă și jumătățile sudice ale Europei și Asiei. „Deșerturile au invadat (Sudul Europei), râurile au secat, iar Alpii sunt acum fără zăpadă. Caprele și alte animale rezistente sunt ținute la margini”, prezice harta.

Roșu este pentru terenurile pierdute din cauza valului în creștere (presupunând că +4°C adaugă doi metri la nivelul oceanului). Poate că nu pare mult, dar aici sunt concentrate populațiile. În S.U.A., de exemplu, statele aflate direct pe țărm constituie mai puțin de 10% din suprafața totală (fără a include Alaska), dar reprezintă 40% din populația totală.

Dar există un revers al medaliei. Verdele deschis reprezintă zonele de creștere a alimentelor și orașele înalte compacte. Aceasta este Antarctica de Vest, „de nerecunoscut acum. Foarte dens populat cu orașe înalte”. Noua Zeelandă, puțin populată în vremea noastră, va fi, de asemenea, transformată într-un centru de populație cu densitate mare. Va fi mult mai mult loc pentru asta în emisfera nordică: Siberia și Canada, unde „precipitațiile sigure și temperaturile mai calde oferă condiții ideale de creștere pentru majoritatea culturilor de subzistență ale lumii”. Și Marea Britanie, Scandinavia, Groenlanda și nordul Rusiei, care vor fi presărate cu orașe înalte compacte pentru a „oferi adăpost pentru cea mai mare parte a populației lumii”.

Un climat mai cald ar putea duce chiar la reîmpăduriri în anumite zone ale lumii, inclusiv în Sahel și Australia de Vest. Regiunile abandonate deșertificării sunt goale, dar nu inutile: vor fi folosite pentru agricultura solară (puncte verzi) și energie geotermală (puncte roșii). Parcurile eoliene gigantice de pe coastele Americii de Sud, Alaska și în Marea Nordului vor genera restul necesarului de energie al planetei.

Această hartă a fost publicată pentru prima dată de New Scientist și republicată de Parag Khanna pentru cartea sa Connectography. Khanna speculează: „Întreaga populație a regiunii arctice astăzi este mai mică de 4 milioane. Ar putea fi 400 de milioane în următorii 20 de ani?”

Acum este momentul să cumpărați proprietăți în Groenlanda, înainte ca și aceasta să devină verde...