Stiri

Primele ghiduri de finanţare pe componenta deşeuri din PNRR, în consultare publică

5
min
3/6/2022

Suma pe care o oferă în cadrul finanţării PNRR este de 1,2 miliarde pentru această componentă de gestionare a deşeurilor.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) oferă o soluţie şi un sprijin real pentru dezvoltarea logisticii şi infrastructurii pe gestionarea deşeurilor, care, teoretic, trebuia construită de autorităţile publice centrale din fonduri europene, fonduri naţionale sau fondurile din bugetul local, a declarat marţi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

„Suma pe care o oferă în cadrul finanţării, PNRR, este de 1,2 miliarde pentru această componentă de gestionare a deşeurilor. România are la dispoziţie peste 29 de miliarde de euro prin PNRR – şi acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe componentă managementul deşeurilor oferă o finanţare de 1,23 miliarde de euro pentru rezolvarea acestei probleme.

Cu ce se confruntă majoritatea localităţilor rurale, de exemplu, este lipsa infrastructurii pentru deşeurile voluminoase”, a subliniat Barna Tanczos, în cadrul unei conferinţe de presă.

Citește și: Uniunea Europeană nu și-a îndeplinit obiectivul de a cheltui 20% din buget pentru schimbări climatice

În opinia sa, chiar dacă managementul deşeurilor rezultate din gospodărie, deşeurilor menajere, este teoretic rezolvată, în continuare, gestionarea mobilierului stricat, a anvelopelor uzate, a electronicelor şi electrocasnicelor, DEE-urilor, gestionarea deşeurilor din construcţii, reprezintă o provocare uriaşă pentru toate unităţile administrativ-teritoriale.

„Este motivul pentru care, în PNRR, am propus o componentă de finanţare pentru rezolvarea acestei probleme.

 Citește și: Garda de Mediu: ”Sinteştiul nu se vindecă, e dependent de incendieri ilegale, de cauciucuri și cabluri arse”

În acelaşi timp, autorităţile din zona urbană trebuie să facă pasul spre sisteme bine dezvoltate, sisteme inteligente, sisteme care să gestioneze informaţiile la nivel de gospodărie, la nivel de familie. Aceste sisteme inteligente sunt deja implementate în foarte multe state membre UE.

Sunt şi câteva oraşe, municipii din România, unde sistemele inteligente de gestionare a deşeurilor menajere au fost implementate la nivel de proiecte pilot. Colectarea pe 4-5 fracţii pe această bază de sisteme inteligente este ţinta, targetul pe care vrem să îl realizăm prin PNRR”, a mai spus ministrul Mediului.

Sursa foto: Flickr