Smart City

Primăria Oradea pregătește două proiecte majore pentru dezvoltare urbană

2
min
26/4/2024

Este vorba despre o grădină termală și o grădină urbană

Primăria Municipiului Oradea a anunțat planuri pentru două proiecte majore, pentru care intenționează să obțină finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. Este vorba despre Grădina Termală Ioșia și Grădina Urbană Nufărul. Cele două proiecte sunt în consultare publică până la data de 16 mai, transmite greencommunity.ro

Grădina Termală Ioșia

O parte din actualul Ștrand Ioșia, construit în anii '80, va fi transformată într-o grădină termală modernă. Aceasta nu va fi un aquapark de distracție precum Nymphaea Aquapark, ci va oferi locuitorilor din Oradea și turiștilor o experiență de relaxare.

Grădina Termală Ioșia va include bazine interioare și exterioare, un bar cu servire în apă, platforme de plajă, spații de spa, o sală de fitness, zone de alimentație publică cu grupuri sanitare și multe spații verzi cu plante specifice microclimatelor din zonele cu apă termală. Proiectul va fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest de către Primăria Oradea, iar durata de execuție a lucrărilor este estimată la 24 de luni.

Conform comunicatului de presă emis de Primăria Oradea, reconfigurarea incintei actualului Ștrand Ioșia se va realiza astfel: o treime din teren va rămâne dedicată funcționării Ștrandului Ioșia, care va continua să fie destinat seniorilor din oraș. Două treimi din teren, situate spre latura sudică, vor fi transformate în Grădina Termală.

În prezent, incinta ștrandului existent acoperă o suprafață totală de 45.084 mp, în timp ce grădina termală va ocupa o suprafață de 32.405 mp.

Grădina Urbană Nufărul

Grădina Urbană Nufărul va deveni un loc de atracție și relaxare atât pentru locuitorii orașului Oradea, cât și pentru vizitatorii acestuia. Aceasta va oferi o zonă de promenadă specială, care include o grădină botanică închisă, cu 15 zone distincte de amenajare, un lac artificial și un pârâiaș existent care se leagă de Peța.

Proiectul prevede și construirea unei promenade suspendate care va conecta Peța cu Lotus. Accesul la pasarelă se va face de pe malul Peței, de la Trade Center și printr-un turn de observație amplasat în mijlocul complexului botanic, realizat pe o structură ușoară.

La fel ca Grădina Termală, și acest proiect va fi depus pentru finanțare prin Programul Regional Nord-Vest.

Foto: Primăria Oradea