Smart City

Prima platformă de călătorii din România care promovează turismul responsabil

3
min
4/2/2021

Platforma de călătorii autentice, bazate pe experiențe personalizate, oferă alternativa unui turism mai responsabil, prin toate elementele sale definitorii: mediu și biodiversitate, cultură și tradiții, economie echitabilă.

EuroNews plasează călătoriile autentice, de imersiune în comunitățile locale, ca fiind în top 6 trenduri ale anului 2021 în materie de turism, alături de escapadele în natură, de turismul itinerant, de ecoturism, de cel de tip wellness și de sejururile lungi departe de casă, care combină călătoria cu lucrul la distanță.

Conform unui studiu recent publicat de Booking, 53% din cei peste 20.000 de respondenți își doresc să călătorească responsabil, de îndată ce acest lucru va fi posibil și 67% dintre turiști își doresc să contribuie la economia locală și la susținerea redresării turismului.

Ca urmare a instalării pandemiei, oamenii de pe întreaga planetă au devenit mai atenți la consumul de resurse și la siguranța lor, mai conștienți de nevoia relațiile interumane și de privilegiul de a putea călători. Aceste schimbări pot modifica modul de petrecere a vacanțelor, facilitând tranziția către un turism responsabil, concept adoptat și de specialiștii AuthenTrip.

Turismul responsabil înseamnă să călătorești în mod conștient, cu grijă pentru natură și biodiversitate, respectând culturile locale și încurajând economia echitabilă. Doar așa, locurile descoperite într-o vacanță își pot păstra autenticitatea, turiștii din toate colțurile lumii redescoperindu-le frumusețea ani la rând.

Alternativa călătoriilor prietenoase cu mediul include conceptul slow-travel, care limitează numărul și distanța dintre deplasările necesare unei călătorii, transportul este gândit mereu cu atenție deosebită la impactul ecologic, astfel încât sunt încurajate experiențele de transport în comun, iar călătoriile cu avionul sunt de minim 7 zile, pentru scăderea emisiilor de CO2.

La destinație, turiștii sunt încurajați să experimenteze activități eco-friendly (drumeții în aer liber, kayak, echitație, bicicletă), dar și să aibă interacțiuni directe cu localnicii, fiind sprijinite inițiativele locale de cazare, prezervare a patrimoniului și identității culturale, întreaga experiență fiind una profundă, presărată cu interacțiuni autentice.

Turismul sustenabil se poate construi doar printr-o colaborare directă cu parteneri locali, care împărtășesc valori și principii comune cu cele promovate de platforma AuthenTrip. Sunt încurajați, astfel, producătorii și partenerii locali, sunt susținute afacerile de familie și sunt monitorizate, prin implicare directă, bunele practici de conviețuire cu cei care fac parte din ecosistemul turistic (angajarea localnicilor, remunerația echitabilă).