Stiri

Premieră la Madrid: oraşul respectă standardele europene privind calitatea aerului

4
min
4/1/2023

Oraşul a depăşit "din 2010 şi până în 2021 pragurile de dioxid de azot (NO2) stabilite" de această directivă.

Primăria din Madrid a anunţat că respectă de acum legislaţia europeană privind calitatea aerului, o premieră pentru capitala Spaniei care a depăşit anumite praguri autorizate, ceea ce i-a adus Spaniei o condamnare de către justiţia europeană în decembrie, relatează AFP.

În 2022, "Madridul a respectat pentru prima dată directiva europeană (din 2008) privind calitatea aerului", a afirmat primăria într-un comunicat.

Spania, condamnată, dar fără sancțiuni

Oraşul a depăşit "din 2010 şi până în 2021 pragurile de dioxid de azot (NO2) stabilite" de această directivă.

La sfârşitul lunii decembrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat Spania pentru că nu a respectat această legislaţie la Madrid şi Barcelona în perioada cuprinsă între 2010 şi 2018. Această condamnare nu a fost însoţită de sancţiuni, însă Comisia Europeană ar putea impune o amendă Spaniei dacă nu va lua măsuri.

Sub presiunea Comisiei Europene, primăria Madrid a lansat în 2018 un sistem strict de restricţie a traficului în centrul oraşului. De atunci, concentraţia medie de dioxid de azot a scăzut cu 22,7%, a anunţat luni primăria.

Emisiile de NO2, favorizate de ambuteiaje şi de motoarele diesel, sunt alături de particulele fine (PM10) una dintre principalele cauze ale poluării aerului. Ele reprezintă cauza câtorva mii de decese premature în fiecare an în Spania, potrivit Agenţiei Europene de Mediu.

Sursa foto: Wikimedia Commons/ Jose A.