Stiri

Poluarea face mai multe victime decat pandemia de COVID-19

1
min
2/5/2022

Poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice provoacă cel puțin 9 milioane de decese premature pe an.

Experții ONU avertizează într-un raport de mediu publicat marți că poluarea omoară la nivel global mai mulți oameni decât COVID-19. În același raport se solicită luarea unor măsuri „imediate și ambițioase” de către state și companii, dar și interzicerea unor substanțe chimice toxice, ne informează Digi24.

Poluarea cu pesticide, materiale plastice și deșeuri electronice provoacă cel puțin 9 milioane de decese premature pe an, iar problema este în mare măsură trecută cu vederea, se mai spune în raportul ONU. Potrivit agregatorului Worldometer, pandemia de coronavirus, care durează deja de 2 ani, a provocat aproape 5,9 milioane de decese la nivel mondial.

„Abordările actuale în gestionarea riscurilor pe care le reprezintă poluarea și substanțele toxice eșuează în mod evident, ceea ce duce la încălcări pe scară largă a dreptului la un mediu curat, sănătos și durabil”, a concluzionat raportorul special al ONU David Boyd, autorul raportului. Acesta a fost publicat marți pe site-ul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.

În raport se solicită, între altele, interzicerea unor substanțe artificiale utilizate la produsele de uz casnic, cum ar fi vasele de gătit antiaderente, care au fost direct legate de cazurile în creștere de cancer. De asemenea, se recomandă curățarea siturilor poluate și, în cazuri extreme, relocari ale comunităților afectate.