Smart City

Rediscovery Center din Irlanda – un orășel sustenabil care poate fi folosit drept model

6
min
9/7/2020

Un spațiu dezafectat a fost salvat de la demolare și transformat în Centru Național pentru Economie Circulară, un loc în care primează valorile Ecologiei.

Rediscovery Center este o stare de spirit! Spațiul dezafectat, în care acum zeci de ani erau rezervoarele cu apă caldă - Boiler House Ballymun - a fost salvat și transformat, iar acum este o clădire green de ultimă generație, care pune accent pe durabilitate și reutilizare, devenind după renovare locul de întâlnire a oamenilor creativi și cu vibe pozitiv, fie ca sunt artiști, oameni de știință, proiectanți sau meșteri, uniți într-un scop comun, al sustenabilității.

Proiectele desfășurate aici au un important rol educational și urmăresc îmbunătățirea schimbărilor comportamentale în ceea ce privește gestionarea resurselor, reciclare și eficiență.  

Totul se face în trei pași atent măsurați:

  • Proiectare, estimarea deșeurilor și poluării

Aproximativ 80% din impactul asupra mediului al unui produs este determinat în faza de proiectare. Proiectarea bine gândită poate ajuta la schimbarea modului de fabricare și utilizare a produselor noastre. Putem construi produse din materiale reciclate sau biologice, care utilizează mai puțină energie și apă și sunt durabile.

  • Păstrarea produselor și materialelor utilizate

Știați că mașinile din Europa sunt folosite doar pentru 2% din capacitatea lor? Sau că peste 50% din moda noastră rapidă ajunge în coșul de gunoi în doar un an? Într-o economie liniară, subutilizăm resursele și produsele reziduale. Într-o economie circulară, aceste produse și materiale sunt păstrate în uz sau în circulație, prin reutilizare, reparație, remanufacturare, reciclare și noi modele de afaceri. Dacă un produs este rupt sau nedorit, acesta este returnat, reparat și utilizat din nou.

  • Regenerarea sistemelor naturale

Resursele biologice au o valoare ridicată pentru economie și sunt utilizate în produse alimentare, hrană pentru animale, construcții, combustibili, produse farmaceutice etc. Într-o economie circulară, produsele sunt concepute astfel încât materialele naturale să fie returnate mediului după utilizarea lor pentru a se hrăni următoarea generație de materiale biologice.

Rediscover Furniture, Rediscover Fashion, Rediscover Paint și Rediscover Cycling sunt cele patru ramuri mari de dezvoltare ale Centrului Național pentru Economie Circulară, iar fiecare dintre ele folosește materiale reciclate pentru dezvoltarea de produse noi, folosind eficient resursele și reducând aproape total emisiile de carbon. Redescoperă Mobila este un proiect care folosește toate obictele de mobilier vechi și abandonate și le transformă în piese unice.

Redescoperă Moda este un proiect lansat în timpul săptămânii Fashion Revolution și își propune să învețe oamenii să își pună în valoare hainele pe care le dețin deja și pe care vor să le arunce. 40% dintre obiectele de îmbrăcăminte pe care le achiziționează oamenii sunt fie purtate foarte rar, fie deloc. În imagine, Arran Murphy, program manager al Rediscover Fashion, poartă: o bluză - moștenită de la bunica sa; fustă -vintage de la un magazin de gen; curea - realizată manual de ea din două cravate și o curea veche și cizme – noi, dar nepurtate, dintr-un magazin second hand.

Redescoperă Vopseaua și Redescoperă Ciclismul au devenit importante laboratoare de proiectare, dar și ateliere în care iau naștere cele mai surprinzătoare vopseluri și cele mai interesante biciclete.

În acest spațiu plin de viață și de oameni cu idei inovatoare, în fiecare zi se întâmplă lucruri noi. Conferințele pe teme de Ecologie, atelierele de reciclare, team building-urile, expozițiile, experimentele și cursurile interactive STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică),  se succed aici, dând locului o energie aparte.

Toate proiectele susțin politica națională de sortare, colectare și refolosire a deșeurilor, pledând pentru o societate echilibrată, sustenabilă, eco-friendly.

Centrul Național pentru Economie Circulară găzduiește și un magazin Eco unic, situat la primul etaj, care vinde produse eco-friendly realizate de peste 20 de furnizori independenți irlandezi.

Centrul Național pentru Economie Circulară reunește abilități, expertiză, energie, talent și multă muncă, toate în spiritul sustenabilității, oferind o imagine clară a ceea ce se poate face la scară mult mai mare în viitor.

Un pas important a fost făcut, cine urmează exemplul?

Credit foto: Passive House+ Magazine și e-architect UK