Stiri

Poluarea aerului reprezintă un risc major de pierdere ireversibilă a vederii

3
min
2/2/2021

Organizația Mondială a Sănătății susține că 90% din populația globului respiră aer poluat.

Un studiu amplu din Marea Britanie, în care au fost analizate date ale 116.000 de persoane, a arătat că o creștere mică a poluanților din aer reprezintă un risc crescut de pierdere ireversibilă a vederii din cauza degenerescenței maculare legate de vârstă (DMLV), un fenomen des întâlnit la persoane de peste 50 de ani.

Oamenii de știință spun că ochiul, un organ cu un flux sangvin ridicat, este foarte vulnerabil la particule foarte mici poluante care pătrund în sânge prin respirația aerului poluat.

Există un flux enorm de mare de sânge spre retină, iar acest fapt face ca efectele aerului poluat să fie mai puternice asupra ochilor decât asupra altor organe”, spune profesorul Paul Foster care a făcut parte din echipa de cercetare. Acest studiu este primul care evaluează legătura dintre poluarea aerului și progresia DMLV. Cercetătorii au urmărit schimbările produse în retină și au observat că expunerea la particule poluante a crescut riscul de pierdere a vederii cu 8%, în timp ce creșterea cantităților de particule mai mari, precum dioxidul de azot, au dus la o creștere cu 12% a riscului de orbire.

Pentru acest studiu au fost folosite date privind calitatea aerului din exterior, însă Foster subliniază că și aerul din interior este la fel de important. „Noi suspectăm că este mult mai relevant ce se întâmplă în interiorul casei”, a spus acesta. „Orice produce fum reprezintă, cel mai probabil, un anumit nivel de risc.”

DMLV este principala cauză a problemelor de vedere care apar la persoanele de peste 50 de ani din țările dezvoltate, iar peste 200 de milioane de persoane din toată lumea suferă de această afecțiune. Cei mai mari factori de risc sunt obezitatea și fumatul, însă un rol este jucat și de moștenirea genetică. Însă, pe măsură ce oamenii devin mai interesați de un stil de viață mai sănătos și vor renunța la fumat și la alimente care le dăunează, impactul poluării aerului va deveni cel mai important. Însă, spun cercetătorii, spre deosebire de factorii genetici, nivelul poluării aerului poate fi redus dacă sunt luate măsuri adecvate.

Poluarea aerului pare să fie responsabilă pentru un număr mare de boli, iar Organizația Mondială a Sănătății susține că 90% din populația globului respiră aer poluat. Un studiu din 2019 a concluzionat că aerul poluat afectează toate organele organismului uman și că particulele poluante cauzează inflamații în tot corpul.