Stiri

Poluarea aerului accelerează o boală cu care se confruntă femeile (Studiu)

3
min
16/3/2023

Poluarea aerului accelerează osteoporoza la femeile aflate la postmenopauză, a concluzionat un studiu desfăşurat de cercetătorii americani.

Cercetătorii au descoperit că pierderea osoasă are loc de două ori mai rapid în rândul femeilor care trăiesc în zone cu poluare a aerului mai mare, după ce au scanat oasele a peste 9.000 de femei care trăiesc în părţi diferite ale SUA.

Fiecare a avut o scanare a oaselor de trei ori pe o perioadă de şase ani, care a fost comparată cu aerul pe care l-a respirat. În medie, poluarea aerului a fost asociată cu o viteză dublă a pierderii oaselor, potrivit The Guardian.

În jur de 10 milioane de oameni au osteoporoză în SUA, dintre care 80% sunt femei. Afecţiunea slăbeşte oasele şi cauzează peste două milioane de fracturi anual doar în SUA. Doar 40% dintre aceşti oameni îşi recapată independenţa deplină după fractură.

Studiul este doar una dintre cercetările care au arătat că poluarea aerului este legată de fracturi osoase. Concentraţiile de referinţă din studii sunt mult mai mici decât limitele de poluare din Europa şi SUA.

„Femeile aflate în postmenopauză sunt susceptibile la fracturi osoase și reduceri ale densității minerale osoase din cauza reducerii estrogenului, dar și a poluării aerului. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a reduce poluarea aerului de la vehiculele diesel și de la utilizarea combustibililor fosili în general, pentru a proteja sănătatea publică. Reducând poluarea, vom avea reduceri enorme de spitalizări, costuri și chiar mortalitate”, a spus Dr Diddier Prada, cercetătoare la Școala de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia.

Cercetătorii americani au descoperit că cea mai susceptibilă la pierdere osoasă prin poluarea aerului este coloana lombată, în special din cauza oxizilor de azot. Aceştia sunt un grup de poluanţi care încalcă limitele legale pe multe drumuri din Europa şi provine în principal din trafic.

În multe state ale lumii, poluarea aerului este redusă prin măsuri precum stabilirea unor zone cu emisii scăzute şi taxarea celor mai poluante vehicule care o tranzitează, precum este cazul Londrei.