Stiri

Avertisment pentru politicieni: Nu renunţaţi la lupta împotriva schimbărilor climatice

4
min
15/9/2023

Analiștii spun că alegerile electorale viitoare în Europa ar putea pune în pericol măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice.

Cel mai înalt oficial spațial al Europei i-a îndemnat pe politicienii din Uniunea Europeană să nu abandoneze lupta împotriva schimbărilor climatice.

Valurile record de căldură și incendiile de vegetație oferă dovezi „cu adevărat alarmante” ale ritmului încălzirii globale, potrivit acestuia.

„Este clar că schimbările climatice sunt foarte vizibile și provoacă într-adevăr schimbări enorme asupra planetei noastre”, a spus Josef Aschbacher, director general al Agenției Spațiale Europene și expert de top în observarea mediului, conform Reuters.

Grecia, Italia, Spania și cel mai recent Portugalia s-au confruntat cu temperaturi record și incendii de vegetație în această vară.

Organizația Mondială de Meterologie a anunţat că iulie a avut cea mai ridicată temperatură medie globală înregistrată în orice lună din istorie.

„Acest lucru este cu adevărat alarmant. Confirmă doar că schimbările climatice reprezintă cea mai mare amenințare pentru planeta noastră, pentru omenire și va rămâne așa în următoarele decenii și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a atenua efectele”, a spus Aschbacher.

Până în 2021, când a preluat conducerea agenției, din care fac parte 22 de state, Aschbacher a condus activitățile emblematice ale ESA de observare a Pământului prin satelit, inclusiv Copernicus, despre care agenția cu sediul la Paris spune că este cel mai mare efort de monitorizare a mediului din lume.

ESA a publicat săptămâna trecută o imagine Copernicus a unui incendiu care a devastat mii de hectare de pădure în sudul Portugaliei - un incendiu care a fost adus sub control de atunci.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice fac valurile de căldură mai frecvente, intense și mai probabil să se întâmple de-a lungul tuturor anotimpurilor, nu doar în ceea ce erau considerate luni de vară.

Dar presiunea asupra anumitor guverne este în creștere asupra costului angajamentelor privind emisiile net zero, iar analiștii spun că alegerile electorale viitoare în Europa ar putea pune în pericol măsurile pentru combaterea schimbărilor climatice.

În Marea Britanie, de pildă, unde alegerile generale sunt programate în următoarele 18 luni, prim-ministrul Rishi Sunak a avertizat asupra politicilor climatice care „oferă oamenilor în mod inutil mai multe bătăi de cap și mai multe costuri”.

Dar Ashbacher a spus că pe termen lung costurile ar putea fi mult mai mari, dacă guvernele nu răspund la dovezile foarte clare precum cele furnizate prin măsurători de satelit, cu privire la recenta urgență termică din sudul Europei.

„A acționa acum este mult mai ieftin decât a aștepta ani de zile și apoi a remedia pagubele cauzate”, a spus el, întrebat dacă a văzut semne de derivă în agenda europeană privind schimbările climatice.

„Deci, da, semnalele de alarmă ar trebui să sune în continuare foarte tare. Și este cu siguranță îngrijorător dacă semnalele nu se aud în politică așa cum ar trebui să fie auzite, pentru a salva cu adevărat planeta noastră”, a adăugat Ashbacher, fără să arate cu degetul anumiţi politicieni sau state.

După ce oamenii de știință au declarat iulie cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în lume, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a spus că „era fierberii globale a sosit”.

Foto: Freepik