Solutii

Plasticul reciclat poate fi mai toxic şi nu este o soluţie pentru poluare (Greenpeace)

4
min
30/5/2023

„Toxicitatea plasticului creşte de fapt odată cu reciclarea”, a spus un reprezentant al Greenpeace SUA.

Reciclarea plasticului îl poate face mai toxic și nu ar trebui să fie considerată o soluție la criza poluării, a avertizat Greenpeace înaintea celei mai recente runde de negocieri pentru un tratat internațional privind materialele plastice.

„Materialele plastice sunt incompatibile cu o economie circulară”, a precizat organizaţia de mediu într-un raport care arată că plasticul reciclat este mai toxic decât cel virgin.

Declaraţiile grupului coincid cu începutul unor noi discuţii pentru un potenţial tratat global privind plasticul, dar şi cu apariţia unui studiu potrivit căruia descompunerea materialelor plastice în timpul reciclării poluează mediul cu microplastic.

„Industria materialelor plastice – inclusiv companiile de combustibili fosili, petrochimie și bunuri de larg consum – continuă să propună reciclarea plasticului ca soluție la criza poluării cu plastic”, a spus Graham Forbes, care conduce campania globală privind materialele plastice a Greenpeace SUA.

„Dar… toxicitatea plasticului creşte de fapt odată cu reciclarea. Plasticul nu îşi are locul într-o economie circulară și este clar că singura soluție reală pentru a pune capăt poluării cu plastic este reducerea masivă a producției de plastic”, a adăugat Forbes, potrivit The Guardian.

Din anii ‘50 până în prezent au fost produse aproximativ opt miliarde de tone de plastic. Raportul Greenpeace menţionează studii internaţionale care arată că doar 9% din plastic este reciclat, dar şi că plasticul care ajunge să fie reciclat are concentraţii mai mari de substanţe chimice toxice, multiplicându-şi potenţialul de a dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului.

Potrivit raportului, materialele plastice reciclate conţin adesea niveluri mai ridicate de substanţe chimice, cum ar fi ignifuge toxice, benzen şi alţi agenţi cancerigeni, poluanţi ai mediului, inclusiv dioxine bromurate şi clorurate şi numeroşi perturbatori endocrini care pot provoca modificări ale nivelurilor hormonale naturale ale organismului.

Deșeurile de plastic destinate reciclării sunt de obicei exportate din țările cu venituri mari în părțile mai sărace ale lumii.

„Materialele plastice sunt fabricate cu substanţe chimice toxice, iar acestea nu dispar pur şi simplu atunci când plasticul este reciclat. Ştiinţa arată în mod clar că reciclarea plasticului este un efort toxic care ameninţă sănătatea oamenilor şi a mediului de-a lungul fluxului de reciclare”, a spus Dr Therese Karlsson, consilier științific la Rețeaua Internațională de Eliminare a Poluanților (IPEN).

„Pe scurt, plasticul otrăveşte economia circulară şi corpurile noastre şi ne poluează aerul, apa şi mâncarea. Nu ar trebui să reciclăm plasticul care conţine substanţe chimice toxice. Soluţiile reale pentru criza materialelor plastice vor implica controale globale asupra substanţelor chimice din materiale plastice şi reduceri semnificative ale producţiei de plastic”, a adăugat Karlsson.

Conform estimărilor, producţia de plastic se va tripla până în 2060. Greenpeace a precizat că orice tratat global privind plasticul trebuie să reducă semnificativ producţia de plastic imediat, ca prim pas pentru a elimina total fabricarea plasticului virgin.  

Plasticul rămas trebuie refolosit pe cât posibil, în timp ce sunt dezvoltate tehnologii de eliminare a deșeurilor care nu implică pur și simplu arderea sau îngroparea lor, a adăugat organizaţia de mediu.

Foto: Freepik