Stiri

Plasticul din apele lumii s-ar putea dubla. Cât reciclează România

4
min
19/7/2023

Râurile, mările şi oceanele din întreaga lume ar putea fi poluate cu 44 de milioane de tone de plastic până în anul 2060.

Cantitatea este dublă faţă de cea din prezent, potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

În România, plasticul este unul dintre ambalajele cel mai des folosite, însă rata sa de reciclare este de doar 30,05%, potrivit Institutului Naţional de Statistică, citat într-o analiză a Clean Recycle, una dintre Organizaţiile de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului (OIREP). Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) şi cele din sticlă (42,67%).

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scăzând cu 5% în 2020 faţă de 2019, la 39,87%. Prin comparaţie, statele UE cu cele mai mari procente de reciclare sunt Belgia (79,2%), Olanda (74,7%) şi Luxemburg (71,9%), potrivit Agerpres.

Ţintele de reciclare a deşeurilor de ambalaje au crescut la 65% în 2023, iar din 2025 vor creşte la 70%. Comisia Europeană a inclus România în lista ţărilor europene care riscă să nu îndeplinească obiectivele pentru deşeuri municipale şi deşeuri de ambalaje pentru 2025.

„Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană. Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii. Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerată un efort", a spus Cosmin Monda, fondatorul Clean Recycle.

Celelalte ţări despre care Comisia Europeană nu crede că vor îndeplini obiectivele de reciclare pentru 2025 sunt Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

Foto: Freepik