Stiri

GALERIE FOTO. O pisică sălbatică din Parcul Retezat impresionează mii de oameni

4
min
27/11/2023

Mii de oameni au apreciat o pisică sălbatică din Parcul Naţional Retezat, care a fost surprinsă de administraţia rezervaţiei naturale.

„Acesta este un exemplar minunat de pisică sălbatică (Felis Silvestris) - între noi fie vorba, și tare fotogenică din Parcul Național Retezat National Park, surprinsă de colega noastră Lucia Ursu, specialistă în educație ecologică și responsabilă de relația cu comunitățile la administrația acestui parc”, au scris reprezentanţii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva pe pagina de Facebook a administraţiei pădurilor de stat din România.

„E frumoasă, dar este mai robustă decât o pisică domestică”, a reacţionat o femeie.

„E fel de grăsună ca a mea”, a spus o altă femeie.

„Este superbă pisica! Ce poze frumoase!”, a adăugat o a treia.

Ce mănâncă şi cum arată pisica sălbatică

Pisica sălbatică este un animal solitar care vânează mai mult noaptea. Are un teritoriu de vânătoare de peste 300 de hectare şi se hrăneşte cu mamifere mici şi păsări.

La maturitate, pisica sălbatică poate avea o greutate de opt kilograme. Felina poate să ajungă 70 de centimetri lungime, lungimea cozii poate fi de 35 de centimetri.

Chiar dacă seamănă cu pisica domestică, pisica sălbatică are, întotdeauna, fondul cenușiu tigrat cu dungi negre, deosebindu-se de pisica domestică prin mărime, părul mai lung, forma cozii și forma petelor de pe coatele picioarelor. Coada este cilindrică si groasă pana la vârf, prezentând între patru şi opt inele, din ce în ce mai estompate, care devin incomplete spre baza cozii. Dimorfismul sexual nu este evident.

Parcul Retezat, casă pentru 23% din mamiferele terestre ale Europei

Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei, potrivit Romsilva.

Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus).

Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.

Foto: Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva/Facebook