Solutii

Petiţie. Mii de oameni doresc legiferarea „dreptului la reparaţii” la nivelul UE

4
min
6/7/2023

Mii de oameni au semnat o petiţie prin care îi cer Comisiei Europene să susţină legislaţie la nivelul Uniunii Europene (UE) privind dreptul de a repara bunurile, un demers care sprijină sustenabilitatea şi diminuează efectele nocive ale consumerismului asupra mediului şi asupra planetei.

Cererea disponibilă online se poate completa de europenii din toate statele membre şi este destinată lui Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Pactului Verde European şi lui Didier Reynders, comisar european pentru justiţie.

„Acționați pentru dreptul consumatorului de a repara! Dispozitivele tehnologice au devenit esențiale pentru viața noastră de zi cu zi. Le folosim pentru a încălzi și a depozita alimente, pentru a lucra și pentru a păstra legătura cu cei dragi. Cu toate acestea, producătorii blochează reparațiile simple și la preț redus, pentru a obține din ce în ce mai multe profituri. Acest lucru înseamnă mai multe deșeuri inutile și mai multe costuri pentru noi, consumatorii”, precizează petiţia disponibilă pe site-ul Verzilor din Parlamentul European.

„Modelul economic al producătorilor este de a produce mărfuri cu o durată de viață scurtă, de a ne obliga să cumpărăm mai des. Solicităm o reglementare europeană care să facă din repararea produselor noastre tehnologice o opțiune ieftină, ușoară și ecologică”, susţine iniţiativa Partidului Verde european.

Petiţia susţine că, sub un nou set de legi, produsele nu ar trebui să fie proiectate astfel încât să se spargă sau să se defecteze după ce au fost utilizate pentru o perioadă scurtă de timp.

Totodată, „nu ar trebui să fie posibilă proiectarea unui dispozitiv electronic care nu poate fi reparat, modernizat sau conectat la alte dispozitive”, potrivit iniţiativei.

Noua legislaţie ar trebui să includă şi oprirea strategiilor de marketing care îi împing pe consumatori să cumpere produse noi și să înlocuiască foarte rapid dispozitivele care funcționează pentru a rămâne la modă, mai cred semnatarii.

„Aceasta este șansa ta de a schimba lucrurile. Comisia Europeană intenționează să anunțe o nouă legislație a UE privind dreptul la reparație. Consumatorii din Europa nu ar trebui să fie nevoiți să-și arunce dispozitivele, doar pentru că producătorii au făcut imposibilă repararea. Să ne recâștigăm dreptul la reparație!”, a mai precizat petiţia.

Foto: Freepik