Life Style

Satul din sticle PET, construit de un canadian

7
min
5/5/2020

“Gunoiul unui om poate deveni apartamentul altuia”, aceasta este deviza care l-a motivat pe un canadian să construiască un sat din sticle de plastic.

Situat pe insula Bocas del Toro, Panama, satul sticlelor PET construit de către canadianul Robert Bezeau este o inițiativă care urmărește reducerea deșeurilor de plastic prin reutilizarea lor, fiind încorporate în construcția de case. Bezeau a colectat câteva milioane de PET-uri, pe care le-a folosit apoi pentru a construi o serie de case, inclusiv un castel și chiar și o temniță. O alternativă ecologică de eliminare a deșeurilor din plastic.  

Un studiu făcut de specialiști a dus la concluzia că ar putea exista mai mult plastic decât pește în mare până în 2050!”, spune canadianul Robert Bezeau, care a dezvoltat proiectul după ce s-a mutat pe insula Bocas în urmă cu ceva ani. Văzând cantități mari de plastic sub toate formele, împrăștiate peste tot pe plajele insulei, a început să le strângă spre reciclare, apoi i-a venit geniala idee. După un an și jumătate în care a strâns câteva milioane de PET-uri, el a spus că a trebuit să găsească o cale de a le refolosi și și-a dat seama că sunt utile ca și material de construcție pentru o nouă generație de locuințe.

O casă de aproximativ 100 de metri pătrați construită de Bezeau conține în jur de 20.000 de sticle suprapuse pe două straturi principale. În forme de sârmă se aranjează recipientele de plastic, apoi se montează în carcasa metalică a construcției. Când pereții astfel formați sunt gata, se aplică tencuiala externă. Potrivit canadianului, chiar și cu costurile de transport, construirea unei case de plastic costă mai puțin decât construirea de case din materiale de construcție tradiționale. De asemenea, procesul nu utilizează energie electrică pentru a fi finalizat.

Conform The Guardian, construcția unei astfel de case costă în jur de 20.000 de dolari. Mai mult, rezistența casei poate duce până la sute de ani, în condiții de siguranță în timpul inundațiilor și cutremurelor. În plus, aceste sticle izolează foarte bine, păstrează casa răcoroasă, proprietarii salvând energie electrică, nefiind nevoiți să mai utilizeze aparate de aer condiționat.

Nu avem nevoie de o planetă nouă. Nu trebuie să cheltuim miliarde de dolari ca să vedem dacă există oxigen sau apă pe altă planetă. Avem o planetă. Hai să o curățăm. Avem treabă de făcut.”, spune Robert Bezeau care este implicat în multe proiecte de reciclare în școlile din Panama.

Sunt Regele Plasticului și așa cum copiii cred în Moș Crăciun trebuie să creadă și în Regele Plasticului și să aibă grijă de mediul înconjurător.”, mai spune canadianul.

Satul construit din sticle de plastic, denumit Plastic Bottle Village, a devenit o atracție pentru turiști. Pentru a închiria o noapte tot castelul construit din PET-uri ți se propune pe persoană suma de 40 de dolari minimum, dar poți plăti mai mult dacă dorești să susții acest proiect. Pentru o casă de 100 metri pătrați prețul este de minimum 30 dolari/noapte, iar o vizită la castel, denumit și Muzeul Plasticului, fără a locui în el, costă 5 dolari.

"Suntem 7,3 miliarde de oameni pe planetă. Dacă fiecare dintre noi bem doar o sticlă de apă pe zi, avem 2,6 trilioane de sticle pe an care ar trebui să fie obligatoriu reciclate. Putem face case pentru zeci de mii de oameni!", completează ingeniosul canadian.

Robert Bezeau a fost primul străin care a câștigat Premiul de Excelență pentru Mediu în Panama pentru proiectul său, care educă copiii să colecteze deșeurile de plastic spre reciclare.