Stiri

Peisaj dezolant după ce Dâmbovița a fost secată ca urmare a producerii unui vortex

2
min
10/4/2024

Mormane de deșeuri aruncate de oameni.

Locuitorii Capitalei au fost martorii unei imagini surprinzătoare după ce râul care străbate Bucureștiul, Dâmbovița, a fost secat. Gunoaie, trotinete și alte obiecte au ieșit la suprafață, dezvăluind aspectul ascuns al râului.

Apele Române au golit un tronson din albia Dâmboviței, între Piața Unirii și Opera din Bucureşti, ca urmare a producerii unui vortex.

Măsura a fost luată în urma evaluării la fața locului a incidentului apărut de către specialiștii Apele Române Argeș-Vedea și ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Ilfov-București. Mai mult, aceștia au decis luni, 25 martie 2024, de comun acord cu constructorul, să mențină acest gol (între Operă și planșeul de la Unirii) pentru următoarea perioadă de timp.

Odată cu scăderea nivelului apei, Dâmbovița a expus o varietate de deșeuri și obiecte aruncate, inclusiv trotinete, coșuri de gunoi, anvelope și bucăți de gard, evidențiind problemele de mediu și de gestionare a deșeurilor din oraș.

”Manevrele de golire totală a biefului Operetă au fost executate controlat duminică, în data de 24 martie, cu scopul de a fi asigurate condițiile optime pentru vizualizarea incidentului apărut.

Vortexul a fost identificat de agentul hidrotehnic de la formația noastră de lucru din cadrul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea- Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București.

Până în acest moment, s-a intervenit în regim de urgență, cu forțe proprii, cu o folie ancorată cu saci de nisip pentru a opri provizoriu inflitrarea apei.

În același timp, în urma golirii biefului Operetă, au fost identificate o serie de deșeuri reprezentând lucruri aruncate de oameni în cuva de apă curată a râului Dâmbovița, roți de mașină, trotinete (peste 20) etc.

De aceea, facem un apel la populație de a fi mai responsabilă cu mediul și natura din jurul său. Cu toții trebuie să înțelegem că pentru a avea ape curate, este nevoie să aruncăm gunoaiele doar în locurille special amenajate.

Totodată, în interiorul localității și în jurul acesteia, responsabilitatea salubrizării cursurilor de apă revine autorităților locale în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale” au transmis reprezentanții Apelor Române, pe pagina de Facebook.

Foto: Facebook Apele Române