Stiri

Pedepse cu închisoarea pentru incendierea și îngroparea deșeurilor

3
min
2/5/2022

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri.

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri.

Cei prinși riscă închisoare între 3 – 5 ani. Amenzi între 10 mii – 20 de mii de lei pentru cei care abandonează deșeuri la întâmplare.

„Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Acesta a spus că a fost aleasă varianta ordonanței de urgență „pentru că nu mai putem aștepta”, iar prevederile acesteia se vor aplica imediat după apariția în Monitorul Oficial, ne informează Alba24.

„În același timp, pentru abandonarea deșeurilor am venit cu o clarificare a definiției și am majorat amenzile. Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei până la 20.000, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 la 70.000 de lei”, a adăugat ministrul Mediului.

În ceea ce privește arderea miriștilor, ministrul a anunțat că amenzile pentru persoanele fizice vor fi cuprinse între 7.000 și 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice între 50.000 și 100.000 de lei.

Principalele declarații ale lui Barna Tánczos, ministrul Mediului:

  • Am adoptat OUG pentru incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător. Pentru aceste fapte, pedeapsa să fie una cu închisoare de la 3 la 5 ani.
  • Am ales varianta OUG pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial.
  • În legătură cu abandonarea deșeurilor, am majorat amenzile – de la 10 mii de lei până la 20 de mii de lei (pentru persoane fizice) și de la 50 de mii la 70 de mii de lei (pentru persoane juridice).
  • Pentru arderea miriștilor, am propus amenzi între șapte mii și 15 mii de lei (persoane fizice) și între 50 de mii și 100 de mii (persoane juridice).