Solutii

Centru de reabilitare a delfinilor, inaugurat în Bali

4
min
14/7/2020

Ric O'Barry (80 ani), cel care a dresat delfinii folosiți în serialul de televiziune „Flipper”, a inaugurat centrul din Bali.

O fundație a deschis în Bali un centru de reabilitare a delfinilor care au trăit în captivitate, pentru a-i pregăti pentru viața în sălbăticie. În centrul din Bali, care ar fi primul din lume cu acest scop, se află deocamdată patru delfini care au trăit în captivitate. Printre aceștia se află și Rambo, un delfin-cu-bot-gros care era închis într-o piscină cu apă mică și cu clor, unde făcea sărituri prin cercuri colorate, spre distracția turiștilor veniți din lumea întreagă. La nivel mondial, peste 3.000 de delfini trăiesc în captivitate în cadrul unei industrii de divertisment care generează încasări de până la 5,5 miliarde de dolari în fiecare an, potrivit unui raport publicat în 2019 de World Animal Protection.

Acesta este un model. Poate fi copiat. Încercăm să construim astfel de centre şi în Europa, în Italia şi pe insula Creta", a declarat Ric O'Barry, un activist pentru mediu şi fondator al Dolphin's Project, fundația de caritate care administrează acest centru de reabilitare (foto).

Centrul este amenajat în apele unui golf al insulei tropicale Bali. Eliberarea delfinilor în natură depinde de starea lor de sănătate, de abilitatea lor de a se hrăni autonom şi de a interacționa cu alţi delfini. „Viața este mai stresantă pentru delfinii aflați în captivitate decât pentru oricare alt animal pe care îl vedeți în grădinile zoologice”, a declarat Ric O'Barry. „Adeseori, ei îşi opresc sonarul atunci când sunt ţinuţi în captivitate, iar aceasta este una dintre sarcinile principale ale echipei de aici, să îi pregătească pentru viața în sălbăticie”, a explicat Femke Den Haas, care coordonează acest centru de reabilitare.

Delfinii folosesc un fel de sonar pentru a naviga în ocean şi pentru a comunica unii cu alții. Pentru Ric O'Barry, în vârstă de 80 de ani, care a dresat în trecut delfinii folosiți în serialul de televiziune „Flipper” înainte de a deveni un activist ecologist, inaugurarea centrului din Bali reprezintă încă un pas făcut înspre atingerea obiectivului ce vizează renunțarea la creșterea în captivitate a animalelor sălbatice.