Stiri

Păstrăvi uciși de deversările de amoniac

3
min
7/5/2021

VIDEO Dezastru ecologic în Neamț. Fabrica de ciment - 360.000 lei amendă pentru deversarea de substanțe periculoase în râu.

Zilele trecute, proprietarii a cinci păstrăvării de pe pârâul Bicaz au anunțat Garda de Mediu după ce au privit consternați și neputincioși cum toți peștii din bazine au murit “de parcă îi curenta cineva”, iar apa a devenit albă ca laptele.

În urma primelor cercetări s-a constatat că de vină este o fabrică de ciment din apropiere, care ar fi deversat din greșeală o cantitate mare de amoniac, fiind înregistrate depășiri de peste 1900 de ori ale concentrației admise.

Garda de Mediu a demarat o anchetă în vederea stabilirii cauzelor exacte ale accidentului produs la fabrica de ciment. Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat măsurători după ce din baraj au fost deversate cantități mari de apă pentru a dilua amoniacul și au constatat că în aval de fabrica de ciment valorile de amoniac erau de 1900 de ori mai mari decât limitele normale, iar în amonte, în limite normale, fapt pentru care localnicii au fost avertizați să numai folosească apă din pârâu nici măcar pentru animale.

În urma datelor obținute cu privire la poluarea masivă atât în apă cât și în aer, unde se simte un puternic miros de amoniac, Poliția va începe urmărirea penală în baza legii apelor, iar Garda de Mediu va stabili sancțiuni contravenționale pentru mai multe abateri, inclusiv măsura complementară de suspendare a activității. Cele cinci păstrăvării din localitatea Tașca au pierdut mii de kilograme de pește.

Autoritățile monitorizează zona și când apa va fi sigură pentru utilizare, vor fi anunțați și localnicii.

UPDATE: Amendă de 360.000 lei pentru fabrica de ciment Tașca (SC Heidelberg Cement România SA)

Inspecţia de la Apele Române Siret (ABA Siret) a anunțat că a aplicat o amendăde 160.000 lei către SC Heidelberg Cement România SA – fabrica Taşca pentru cantitatea de 5,5 tone de apă amoniacală deversată din cisternă în reţeaua de canalizare interioară a fabricii de ciment, de unde aajuns în râul Bicaz. Ca urmare a poluării, au murit mii de pești de la mai multe păstrăvării care sunt alimentate cu apă din râul Bicaz și, de asemenea, a fost constatată și mortalitate piscicolă în râul Bicaz.

Garda de Mediu a aplicat o amendă societății comerciale, de 200.000 de lei, pentru nerespectarea autorizaţiei integrate de mediu și pentru deversarea de substanţe periculoase în râul Bicaz.