Stiri

Doi sateliţi de supraveghere a emisiilor de CO2 rezultate din activități umane vor fi lansați până în 2025

4
min
4/8/2020

Platformele vor depista la nivel global gazele cu efect de seră și vor ajuta țările să evalueze amploarea emisiilor lor.

În cadrul misiunii CO2M vor fi lansaţi doi sateliţi pentru supravegherea emisiilor de CO2 rezultate din activităţile umane. Proiectul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) face parte din Programul Copernicus de observare a Terrei, iar sateliții sunt dezvoltați de compania germană OHB-System cu o investiție de 445 de milioane de euro. Până la sfârşitul anului 2025, Sentinel 7A şi 7B, sateliții care permit identificarea emisiilor de dioxid de carbon provenite din activitatea oamenilor, faţă de cele din surse naturale, vor fi activi în spațiu. Platformele vor urmări la nivel global gazele cu efect de seră și vor ajuta țările să evalueze amploarea emisiilor lor. În conformitate cu acordul climatic de la Paris, țările globului trebuie să realizeze un inventar la stocurilor de CO2, iar CO2M va ajuta la furnizarea acestor date.

Fiecare satelit va avea la bord un spectrometru careva permite măsurarea cantităţii de CO2 şi de dioxid de azot (NO2), un polarimetru, cu ajutorul căruia se obţin informaţii cu privire la aerosolii prezenţi în atmosferă şi un dispozitiv imagistic pentru depistarea norilor, detaliază Yves Baillion, expert din cadrul TAS. Misiunea CO2M va permite vizualizarea concentraţiei de CO2 pe o suprafaţă de 4 km2 cu o precizie de 0,7 ppm. Concentraţia medie de CO2 din atmosferă este de 410 ppm. Astfel de date vor permite o mai bună identificare a surselor de emisii de CO2 şi vor ajuta statele să-şi coordoneze politicile în vederea respectării obiectivului fixat prin Acordul de la Paris care vizează limitarea creşterii temperaturii medii globale până la cel mult 2 grade Celsius faţă de era preindustrială. CO2M este parte a planului de expansiune care are ca scop dublarea sistemelor spațiale din programul Copernicus al UE.